Sarcina gemelară, bucurie în dublă măsură

11 august 2016   Modă

Vestea că ai o sarcină gemelară este şi un motiv de bucurie, dar poate fi şi unul de îngrijorare la gândul a tot ceea ce urmează în următoarele nouă luni.

Pentru a-ţi alunga temerile şi motivele de îngrijorare,este bine să ştii că o sarcină gemelară presupune doar un pic mai multă atenţie asupra stilului de viaţă şi câteva monitărizări medicale în plus faţă de o sarcină normală. O sarcină gemelară este mai frecventă pe măsură ce femeia înaintează în vârstă,iar tehnicile de reproducere asistată,cum este fertilizarea in vitro,cresc şansa ca o femeie să aibă sarcină gemelară sau multiplă.

Sarcina cu gemeni poate apare când:

·         un singur spermatozoid fertilizează un ovul,care se divide în două părţi,fiecare dintre ele dând naştere unui embrion – în acest caz vorbim despre gemeni monozigoţi (sau identici). Gemenii identici au acelaşi sex şi acelaşi bagaj genetic.

·         la ovulaţie se eliberează două sau mai multe ovule care,după fecundare,dau naştere la celule diferite care se dezvoltă separat – în acest caz vorbim despre gemeni dizigoti (sau non-identici). Aceştia pot fi de acelaşi sex sau de sexe diferite,sunt asemănători la naştere,dar odată cu trecerea timpului,încep să semene din ce în ce mai puţin. Incidenţa gemenilor fraternali,cum mai sunt numiţi,a crescut odată cu numărul tot mai mare de tratamente de fertilizare.

Foarte rar,gemenii identici nu se pot separa complet în stadiile de formare a embrionilor,astfel apar gemenii conjuncţi sau siamezi. În cazuri destul de rare unii gemeni siamezi pot fi separaţi prin intervenţii chirurgicale. Atunci când gemenii împart organe vitale,şansele de supravieţuire sunt minime.

Sarcina gemelară pentru mamă

O dată ce ai primit vestea că ai o sarcină gemelară,trebuie să ştii că:

·         vei merge mai des la controale medicale,vei face mai des ecografii sau alte investigaţii necesare pentru monitorizării sarcinii.

·         vei acorda mai multă atenţie alimentaţiei şi suplimentelor nutritive.

·         vei lua mai mult în greutate,dar nu dublu faţă de o sarcină obişnuită!

·         este posibil să ai greţuri matinale mai intense,cel puţin în primul trimestru de sarcină.

·         naşterea se poate produce înainte de termen şi bebeluşii vor cântări mai puţin.

·         dacă bebeluşii sunt orientaţi cu capul în jos,naşterea se poate face natural.

Posibile complicaţii

Este important de reţinut că pe parcursul sarcinii gemelare pot apăre o serie de complicaţii:

·         Hipertensiune arterială

·         Naştere prematură

·         Risc de anomalii congenitale

·         Apariţia varicelor şi a hemoroizilor

·         Risc de anemie

·         Hidraminosul-cantitate foarte mare de lichid în jurul feţilor

·         Risc mare de ruptură de placentă – în special pentru mamele cu alimentaţie precară şi fumătoare

·         Sindromul de transfuzie fetofetală – când au loc nişte modificări în circulaţia sângelui care va fi direcţionată numai către unul dintre feţi,existând un risc mare de deces

·         Diabet gestaţional

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

”În sarcina gemelară,deshidratarea poate fi mai puternică decât într-o sarcină cu un singur bebeluş. Aşadar,este nevoie să creşteţi consumul de lichide,în special de apă. Deshidratarea severă poate declanşa contracţii şi naştere prematură. În plus,consumul de apă va ajuta mămicile să nu sufere de retenţia de apă şi umflarea mâinilor şi picioarelor. De asemenea,odihna este foarte importantă pe perioada celor nouă luni de sarcină şi recomand evitarea eforturilor inutile. Este foarte posibil ca în sarcină să apară hipertensiunea arterială,care va trebui monitorizată foarte atent”.

Mai multe