Schimbările dese de vreme te afectează mai mult decât credeai

7 iulie 2016   Modă

Starea de oboseală fizică şi durerile de cap pot anunţa precipitaţii în următoarele ore, spun unii, autointitulaţi meteodependenţi. Există o asemenea dependenţă, care se manifestă prin dureri de cap şi ameţeală? Da, se mai numeşte meteosensibilitate şi este mai întâlnită decât credem.

Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventă în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor. Este şi mai des întâlnită în cazul persoanelor care locuiesc la oraşe,din cauza faptului că acestea îşi desfăşoară activitatea în spaţii închise,lipsite de lumină naturală,iar organismul lor se adaptează din ce în ce mai greu la transformările produse de vreme.

Cei mai afectaţi rămân însă bolnavii psihic,persoanele care au afecţiuni cardiace şi reumatismale. Chiar şi aşa,specialiştii afirmă că toţi putem fi sensibili la condiţiile climatice schimbătoare. Simptomele diferă însă de la o persoană la alta şi sunt intensificate odată cu înaintarea în vârstă şi în funcţie de gravitatea posibilelor afecţiuni.

Manifestările pot varia de la hipertensiune arterială,probleme circulatorii,dureri de cap,stări de epuizare fizică,somnolenţă,depresii,ameţeli,dificultăţi de concentrare sau insomnie la dureri osteoarticulare.

Starea generală proastă se tratează în aer liber

Pentru a combate schimbările de dispoziţie care apar în aceste perioade,cea mai simplă metodă constă în expunerea la soare în zilele frumoase sau în practicarea unei activităţi fizice în aer liber.

Ai probleme cu inima? Umează cu stricteţe tratamentul!

Şi în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace,plimbările în aer liber sunt benefice,deoarece prin intermediul acestora îţi îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi,implicit,îţi ajută organismul să facă un efort mai mic de adaptare.

Specialiştii atrag atenţia că presiunea atmosferică joasă întâlnită în această perioadă creşte riscul de apariţie a anghinei pectorale şi a aritmiei. De asemenea,pentru a combate neplăcerile cauzate de vreme rea,este indicat ca tratamentul medicamentos al cardiacilor să fie ajustat de către medic.  

Durerile articulare şi de cap se intensifică

Din cauza temeparturilor scpzute şi a umezelii,persoanele care au afecţiuni articulare resimt o acutizare a simptomelor. Uneori,durerea şi inflamaţia articulară accentuate de meteosensibilitate pot cauza anchilozarea temporară a unor articulaţii.

Soluţia în aceste cazuri constă în creşterea dozelor de medicamente antiinflamatoare şi antalgice,dar şi în administrarea suplimentrelor care au efect de protejare a articulaţiilor. Cei mai mulţi care au tensiunea arterială mică se plâng de dureri de cap şi migrene.

Presiunea atmosferică are şi ea o influenţă majoră în ceea ce priveşte sensibilitatea meteorologică.

Practic,presiunea atmosferică afectează gradul de oxigenare a sângelui şi circulaţia sangvină. Când este scăzută,presiunea atmosferică accelerează bătăile inimii şi determină o uşoară creştere a tensiunii arteriale.

De regulă,acest fenomen este întâlnit la altitudini mai mari,de exemplu atunci când urcăm pe munte. Când presiunea atmosferică este crescută ea determină scăderea frecvenţei respiraţiei,a bătăilor cardiace şi favorizează oxigenarea sângelui.

foto republika.mk

Mai multe