Scleroza în plăci, o boală cu multe feţe
Cunoscută şi sub denumirea de scleroză multiplă, boala are caracter autoimun şi afectează capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase. Din păcate, scleroza în plăci apare adesea în tinereţe.
În unele cazuri se manifestă prin oboseală,în altele poate cauza tulburări de vedere şi reduce capacitatea de mobilitate la persoanele care erau sănătoase anterior. De asemenea,pot apărea dificultăţi de vorbire,incontinenţă urinară sau a scaunului,tulburări de gândire şi paralizie.
Cauzele nu sunt întru totul cunoscute
Oamenii de ştiinţă studiază încă această boală degenerativă,în care sistemul imunitar atacă ţesuturile nervoase ale propriului organism. Poate fi vorba despre un virus,de exemplu,cel al pojarului sau herpes simplex,care a rămas multă vreme în stare latentă. Dar nu se ştiu cu exactitate cauzele care declanşează această reacţie.
În urma studiilor,cercetătorii americani sugerează că boala poate fi provocată de o bacterie comună,care se găseşte în alimente şi care produce o toxină periculoasă pentru creier. Scleroza este caracterizată printr-un proces care afectează teaca de mielină a neuronilor.
În acest fel se comportă şi toxina epsilon,care “ucide celulele cerebrale ce produc mielină – aceleaşi celule care mor în leziunile sclerozei în plăci”,spune expertul american Jennifer Linden,de la Colegiul Medical Weill Cornell.
Evoluează diferit de la un pacient la altul
Primele semne sunt identice cu cele ale multor afecţiuni:vedere necleră sau dublă,furnicături în braţe sau picioare,incoerenţă sau instabilitate şi alte tulburări motorii,vizuale şi senzoriale. Însă evoluţia bolii variază de la o persoană la alta.
În funcţie de gravitatea bolii,persoana în cauză poate să acuze oboseală severă,rigiditate musculară şi tremurături,slabă coordonare a mişcărilor,dificultăţi de vorbire şi incontinenţă. Niciun medic nu-i poate spune pacientului cum va evolua boala cu care se confruntă.
Info
Scleroza în plăci “poate să mimeze multe alte boli neurologice,motiv pentru care şi-a primit numele de <<marele actor al neurologiei>>. Ea nu este încă pe deplin cunoscută”,a spus prof. dr. Ovidiu Băjenaru,preşedintele Societăţii Române de Neurologie,într-un interviu acordat pentru ziarul “Adevărul”.
Ştiai că...
... stresul excesiv agravează simptomele bolii?
... din studii ştiinţifice,a mai ieşit la iveală că scleroza în plăci distruge celulele creierului într-un mod similar bolilor Alzheimer şi Parkinson?
... cercetările în domeniu,efectuate pe cobai,sugerează că un nivel ridicat de vitamina D în corp ar putea creşte imunitatea faţă de boală? De aceea,expunerea la soare poate fi benefică celor care suferă de scleroză,însă trebuie evitată supraîncălzirea. Statul la plajă,efortul fizic intens şi băile fierbinţi pot agrava simptomele.
foto:zeenews.india.com