Semnele modificărilor hormonale pe care nu trebuie să le ignori!
Hormonii controlează schimbările fizice şi psihice care au loc în corp în diferite etape ale vieţii. Chiar dacă de multe ori uităm acest lucru, este foarte important să ştim care sunt simptomele care indică un dezechilibru hormonal.
Activitatea hormonală joacă un rol vital în sănătate,deoarece este cea care duce la îndeplinirea celor mai importante procese,cum sunt dezvoltarea,procesul metabolic,funcţiile sexuale,şi altele. De aceea,orice modificare hormonală duce la apariţia mai multor probleme de sănătate.
Iată care sunt cele mai comune 5 simptome care indică că în organism există un dezechilibru hormonal:Îngrăşarea inexplicabilă
Îngrăşarea nu se datorează doar alimentaţiei bogate în grăsimi şi dulciuri. În unele cazuri,chiar dacă ai o dietă foarte sănătoasă,nu reuşeşti să slăbeşti pentru că există un dezechilibru hormonal. Mai mult decât atât,creşterea nivelul de cortizol,cunoscut sub numele de ”hormonul stresului”,este cel care ajută la acumularea grăsimilor în anumite părţi ale corpului.
Insomnia
Tulburările de somn pot fi cauzate de mai mulţi factori,printre care şi de modificările hormonale. Acest lucru se întâmplă deoarece este crescut nivelul de melatonină şi serotonină în corp. În acest caz,mai mulţi specialişti recomandă yoga şi consumul de alimente bogate în triptofan.
Oboseala
Este normal să te simţi obosită după o noapte în care nu ai dormit sau ai avut o nutriţie slabă. Dar,atunci când oboseala continuă să persiste fără motive,atunci trebuie să-ţi faci griji. Înseamnă că este crescut nivelul de cortizol care,împreună cu modificările hormonale,scad nivelul de energie din organism.
Foamea constantă
Dacă îţi este foame mereu,chiar dacă în urmă cu 10 minute ai mâncat,atunci este clar că în organism există un dezechilibru hormonal. Mai mult decât atât,acest simptom poate indica şi o schimbare în ce privesc hormonii glandeitiroide. În acest caz,este recomandat să fie redus consumul de alimente bogate în zahăr.
Problemele digestive
Cei trei hormoni care participă în îndeplinirea activităţii gastro-intestinale sunt:gastrina,secretina şi colecistokinina. Aceşti trei hormoni au grijă de îndeplinirea funcţiilor de optimizare a digestiei,de controlarea inflamaţiei din tractul digestiv şi de asigurarea absorbţiei de substanţenutritive. Şi,atunci când există un dezechilibru hormonal,sunt prezente durerile abdominale,inflamaţia sistemului digestiv,şi alte probleme digestive comune.
Alte simptome ale dezechilibrului hormonal sunt:
-Căderea părului;
-Depresia;
-Scăderea activităţii sexuale;
-Transpiraţie excesivă;
-Stres cronic.