Sfaturi pentru persoanele cu imunitatea scăzută

8 martie 2017   Modă

Pentru a fi sănătoasă, este important ca sistemul imunitar să fie sănătos. Principala responsabilitate a acestui sistemul este de-a proteja corpul de organismele străine şi agenţii patogeni care ajung în organism şi care au impact negativ.

Atunci când sistemul imunitar este scăzut te îmbolnăveşti,deoarece el nu a putut să protejeze organismulde agentul cauzal. Mai mult,febra care însoţeşte majoritatea infecţiilor este semnul care spune că sistemul imunitar luptă împotriva bolii.Imunitatea poate să scadă din mai multe motive,inclusiv stresul,alimentaţia nesănătoasă şi expunerea la mediu. De aceea,unii oameni se îmbolnăvesc mult mai des şi repede decât alţii,pentru că imunitatea nu le este la fel de puternică. Dar pot fi luate măsuri de precauţie,pentru a deveni imuni la bolile sezoniere.

Iată câteva sfaturi care ajută la întărirea sistemului imunitar:

Dormi 7-8 ore

Este cunoscut faptul că privarea de somn are efecte negative asupra imunităţii. Lipsa somnului reduce capacitatea de a lupta împotriva agenţilor străini care ajung în organism,motiv pentru care apare boala. De aceea,este esenţial să se doarmă între 7 şi 8 ore.

Evită locurile aglomerate

Foarte mulţi oameni merg cu transportul în comun chiar şi atunci când sunt bolnavi,fără a lua măsuri de precauţie. Microbii pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta. De aceea,evită locurile aglomerate,acoperă nasul şi gura cu o batistă când tuşeşti sau strănuţi,spală-te pe mâini cu apă şi săpun înainte de a mânca,pentru a evita contaminarea.

Citeşte şi:Nu mai folosi dezinfectant pentru mâini! Iată ce poţi păţi!

Evită atingerea nasului şi a gurii

Nasul şi gura sunt zonele prin care agenţii patogeni ajung cu uşurinţă în organism. Fără să realizăm că mâinile sunt pline de microbi,atingem faţa şi astfel se intră în contat cu microbii. Igienizează mâinile de fiecare dată,mai ales dacă ai pus mâna pe diverse obiecte care au fost atinse şi de alte persoane.

Consumă probiotice

Ştiai că,digestia joacă un rol important în menţinerea sistemului imunitar puternic? Probioticele sunt bacterii bune prezente în intestin,fiind cele care oferă protecţie împotriva infecţiilor. Dar acestea pot fi luate şi din alimentefermentate,iaurtul fiind o sursă bună de probiotice,dar şi chefirul sau varza acră.

Mănâncă aceste alimente

Alimentaţia joacă un rol important în menţinerea sistemului imunitar sănătos,iar alimentele care ajută la combaterea gripei sunt usturoiul şi ceapa.

Citeşte şi:Consumul zilnic de ghimbir te ajută să previi aceste boli

-Usturoiul conţine compuşi antiinflamatorii,care ajută în tratarea atacurilor virale. Poţi mânca zilnic un căţel de usturoi tocat cu o lingură de miere pentru a da un imbold sistemului imunitar.

-Cerealele precum ovăzul şi orzul conţin beta-glucan,care este un antimicrobian natural. De asemenea,ciupercile sunt cunoscute pentru faptul că cresc producţia de celule albe din sânge.

-Cartofii dulci furnizează organismului vitamina A,care contribuie la stimularea creşterii ţesuturilor conjunctive,fiind cele care au rolul de-a oferi protecţie împotriva microbilor.

-De asemenea,ceaiul verde şi cel negru sunt o sursă de antioxidanţi,care cresc producţia de celule albe din sânge.

Credit foto:healthline.com

Mai multe