Sfaturi pentru un zâmbetul sănătos, în funcţie de vârstă
În zilele noastre, se pare că toată lumea este interesată de obţinerea unui zâmbet alb, minunat. Dar principala grijă ar trebui să fie sănătatea dinţilor, şi nu strălucirea lor.
Starea dinţilor şi gingiilor este asociată cu o serie de alte probleme de sănătate care implică hormoniişi inima,iar nevoile tale dentare se pot schimba de la un deceniu la altul. Iată cum să păstrezi zâmbetul sănătos,la orice vârstă.
30 de ani:Foloseşte aţa dentară
În cazul în care eşti gravidă,s-ar putea să simţi că ai face orice,numai să nu ajungi la dentist,dar o vizită la stomatolog ar putea fi extrem de necesară. Nivelurile mai ridicate de estrogen şi,în special,progesteron,pot duce la inflamarea gingiilor,care devin vulnerabile la infecţii minore. Folosirea aţei dentare este deosebit de importantă,spun expertii,deoarece ajută la reducerea riscului de parodontită,o infecţie mai gravă care poate pune în pericol nu doar dinţii,ci a fost legată,în unele studii,chiar de riscul de naştere prematură.
Cum foloseşti aţa dentară
Mulţi adulţi nu ştiu încă cum să folosească aţa în mod corespunzător,spune Irwin Smigel,preşedinte al Societăţii Americane de Estetică Dentară. Fă mişcări circulare uşoare la un unghi de 45 de grade la linia gingiei. Dacă doare sau gingiile sângerează,continuă să o foloseşti în acelaşi mod. Cu cât foloseşti mai des aţa dentară,cu atât mai dure devin gingiile, explică Paula Jones,preşedinte al Academiei de Stomatologie Generală din America.
Renunţă la cola dietetică
Carbogazoasele,chiar şi cele fără zahăr,pot distruge albul dinţilor tăi,datorită conţinutului ridicat de acidal majorităţii băuturilor răcoritoare. Acidul slăbeşte smalţului,spune dr. Jones. O clătire cu apă cu fluor poate ajuta la întărirea dinţilor.
40 de ani:Fă-ţi programare la dentist
Nu contează cât de ocupată eşti,fă-ţi timp pentru dentist, deoarece el poate observa semnele de boli grave,care nu ar trebui să fie ignorate. În plus,cancerul oral este mai frecvent după 40 de ani,iar medicul dentist va căuta simptome,cum ar fi umflături sau răni neobişnuite,precum şi leziuni nedureroase.
Ia în considerare posibilitatea unei lucrări mai ample
Lucrările dentare făcute în adolescenţă ar putea avea nevoie să fie înlocuite. Dacă ai avut o mulţime de dinţi sau măsele puse,acestea trebuie să fie verificate,pentru că ele se uzează.
50+:Ai grijă la dietă
O dietă dezechilibrată este unul dintre principalele motive pentru care oamenii îşi pierd dinţii,spune dr Smigel. O alimentaţie sănătoasă, cu suficient calciu şi vitamina D,poate ajuta la menţinerea sănătăţii oaselor. Şi, dacă ai un istoric familial de osteoporoză sau boli parodontale,controalele stomatologice sunt o necesitate. Radiografiile dentare pot arăta progresia osteoporozei, spune dr. Jones. Dacă ai pierdut un dinte,încearcă să faci un implant. Astfel,se stabilizează maxilarul,în aşa fel încât osul nu se contractă şi nu îţi face faţa să arata mai în vârstă.