Simptome ale ochilor pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

14 februarie 2017   Modă

Chiar dacă te poţi lăuda cu o vedere de vultur, anumite simptome ale ochilor pot dezvălui alte probleme de sănătate, de aceea nu ar trebui să le ignori niciodată. O vizită la medicul oftalmolog ţi-ar putea dezvălui multe despre afecţiuni.

Un doctor oftalmolog ar putea fi primul care identifică o problemă gravă de sănătate,cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. De exemplu,în 65% din cazuri,medicul este primul care observă când pacientul are colesterolul mărit (apar nişte puncte galbene în vasele de sânge ale retinei.

Hipertensiune arterială

„Putem vedea hipertensiunea arterială prin ochi,deoarece oferă arterelor retiniene o nuanţă argintie sau o nuanţă de cupru”,spune Reddy,medic oftalmolog. Dacă este lăsată netratată,creşte riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

Cancer la nivelul globului ocular

Expunerea la razele solare poate fi dăunătoare nu doar pentru piele,ci poate creşte şi riscul de a dezvolta cancer în interiorul globului ocular. Acesta se poate manifesta sub forma unei aluniţe pe interiorul pleoapei,sau poate să apară ca o aluniţă în stratul de pigment al retinei", spune oftalmologul Sophie J. Bakri, de la Clinica Mayo din Rochester. Diagnosticarea timpurie este crucială, de multe ori neexistând alte simptome. De altfel, problema se poate metastaza rapid la ţesuturile din jur.

Citeşte şi: Băutura care te scapă instantaneu de migrene

Semne ale diabetului

Creşterea nivelului de zahăr din sânge poate bloca sau afecta vasele de sânge ale retinei, în timp, slăbindu-le. La un control oftalmologic, doctorul poate observa aceste anormalităţi. Diabetul afectează mai mult vasele de sânge ale retinei, putând  duce la orbire, în cazurile grave.

Boala autoimună

Bolile autoimune pot determina organismul să atace celulele şi ţesuturile (inclusiv cele din ochi) sănătoase, ceea ce duce la inflamaţie. Lăcrimarea, ochii roşii, umflarea pleoapelor sau chiar a globului ocular, toate sunt semne ale unei boli autoimune. Ochii uscaţi pot fi şi ei rezultatul glandelor lacrimale compromise.

Simptome ale unor alergii

Alergenii din aer, cum ar fi polenul, praful şi firele de păr de animale adesea afectează ochii. Ca un mecanism de protecţie, ochii lăcrimează, secretând nişte substanţe chimice naturale - dar nu fără efecte secundare. Procesul poate duce la inflamarea vaselor de sânge, la înroşirea ochilor, la mâncărime. Pentru un diagnostic corect, trebuie să te vadă un medic oftalmolog.

Citeşte şi:Cum suplineşti carenţele de vitamine

Mai multe