Sinuzita netratată poate genera chiar şi septicemie
Inflamaţia sinusurilor - sinuzita - este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care, în sezonul rece, oamenii ajung la medic. În general, aceasta se situează în primele 10 diagnostice stabilite în cabinetele medicilor de familie şi al cincilea diagnostic pentru care se prescriu antibiotice. Netratată, boala poate genera un fenomen de tip septico-infecţios.
Legătura dintre nas şi sinusuri conferă acestei afecţiuni o caracteristică:„Orice sinuzită se naşte,trăieşte şi moare odată cu rinita care a generat-o“. „Boala poate îmbrăca aspect inflamator sau infecţios,iar manifestările clinice sunt resimţite atât în plan general,cât şi local. La copil,rareori,forma acută a sinuzitei se cronicizează”,explică dr. Maria Beuran,medic primar ORL,şef de lucrări.
Simptomele pot ascunde chiar şi cancere
“Pacientul nu trebuie să recurgă la automedicaţie,mai ales la antibiotice care pot ameliora simptomatologia,dar pot «masca» şi boli severe. Multe alte afecţiuni ORL se pot manifesta asemănător-inclusiv cancerele localizate în această sferă-,astfel încât doar medicul specialist poate stabili diagnosticul şi tratamentul în urma consultului şi analizelor de laborator şi imagistice. Netratate,sinuzitele se pot croniciza şi pot da complicaţii de vecinătate (orbito-oculare,osteocraniene,meningo-encefalice,venoase,afectări bronho-pulmonare etc.) sau complicaţii generale,la distanţă-de tip septic-infecţios. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical,uneori fiind necesare şi consulturi interdisciplinare-alergologice sau stomatologice”,explică dr. Maria Beuran.