Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Pentru a fi sigure că nu vor rămâne însărcinate, multe femei folosesc diverse metode contraceptive. Unele aleg să folosească steriletul.
Iată care sunt avantajele şi dezavantajele acestei metode de contracepţie.
Ce este
Steriletul este un mic dispozitiv (de obicei în forma literei T),care este implantat în uter de către medicul ginecolog. Doar doctorul îl introduce şi îl scoate (cu anestezie sau nu). Acesta te poate proteja de o sarcină nedorită,având o rată de succes de aproximativ 99%,la fel cât au şi pilulele contraceptive. Steriletul poate fi purtat între cinci şi zece ani,în funcţie de model.
De câte feluri este
Steriletul se găseşte în două variante:cel de cupru şi cel hormonal. Cel hormonal distruge spermatozoizii şi poate acţiona 5 ani. Cuprul este toxic pentru spermatozoizi şi poate acţiona şi 10 ani de la introducere.
Avantaje utilizării steriletului
Un avantaj al utilizării acestui dispozitiv este că are o rată de succes de aproximativ 99 %. Steriletul hormonal reduce cantitatea sângerării la menstruaţie,dar şi crampele.
Dezavantaje
Steriletul din cupru poate provoca menstruaţii mai consistente şi mai dureroase. Există şi riscul ca dispozitivul să perforeze uterul,cel mai adesea când este introdus. Totodată,sunt şanse ca şi uterul să îl expulzeze din vagin,de obicei în primele luni după introducere. De asemenea,steriletul nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.
Pentru cine este bun
Trebuie să îndeplineşti câteva condiţii ca să poţi utiliza acest dispozitiv. În prmul rând,trebuie să nu ai o infecţie pelvină,să ai doar un partener,să nu iei anticoagulante,să nu fi avut o infecţie uterină după ce ai născut sau să fii alergică la cupru.