Studiu: Un simplu test de sânge poate detecta cancerul?

12 iulie 2017   Modă

Detectarea precoce a unei tumori canceroase continuă să fie una dintre principalele provocări pentru comunitatea medicală. În ciuda progreselor, există încă dificultăţi atunci când vine vorba de teste specializate care să detecteze bolile grave.

În prezent, există analize şi teste medicale care permit identificarea celulelor maligne, dar nu la fel de eficiente. Datorită unei descoperiri făcute de un grup de bioingineri de la Universitatea din California, San Diego, a fost dezvoltat un nou tip de test de sânge care localizează cancerul. În plus, noua analiză promite un diagnostic mai rapid.

Ce spune studiul

Bioinginerii de la Universitatea din California au dezvoltat un nou test de sânge, care este diferit faţă de ce există deja. Acesta va fi capabil să detecteze cancerul mai devreme şi mai precis, iar rezultatele au fost publicate în revista „Nature Genetics”. 

Semnificaţia acestui progres se evidenţiază atunci când vorbim despre lupta împotriva acestei boli grave. În studiu, a fost descoperit că atunci când o tumoră începe să crească într-o anumită parte a corpului, celulele maligne concurează cu celulele sănătoase pentru substanţe nutritive şi spaţiu.

În acest proces, celulele încep să moară. ADN-ul din celulele moarte este trecut prin fluxul sangvin, lucru care poate facilita detectarea ţesuturilor care sunt atacate. Cercetătorii au găsit semnăturile ADN, care au fost cheia identificării şi localizării tumorii. În plus, au descoperit alelele de metilare CpG din interiorul moleculelor ADN.

: În general, oamenii de ştiinţă pot identifica fiecare ţesut corporal în funcţie de semnătura unică a alelelor de metilare.

Kun Zhang, profesor de inginerie la Universitatea din California, San Diego şi cercetătorul-şef al studiului, a explicat: „Am făcut această descoperire accidental. Iniţial, luasem abordarea convenţională şi căutam semnale de celule canceroase şi încercam să aflăm de unde vin. Dar am văzut semnale şi de la alte celule şi am realizat că, daca vom integra ambele seturi de semnale împreună, am putea determina de fapt prezenţa sau absenta unei tumori, şi în cazul în care tumora este în creştere.”

Pentru a încerca metoda, cercetătorii au creat o bază de date. În această bază de date, au fost incluse toate modelele metilare CpG din organele corpului. În acelaşi timp, au efectuat o analiză a probelor de tumori şi de sânge, lucru care le permite să identifice markerii genetici specifici pentru cancer. În plus, au analizat probele de sânge de la pacienţi cu şi fără tumori. Astfel, au fost capabili să găsească markerii de cancer în modelele de metilare din ţesuturile pacienţilor.

Ca rezultat, experţii au catalogat testul ca un proces dublu de autentificare. În ciuda rezultatelor, echipa de cercetători a decis să fie precaută. Pentru moment, această dovadă este doar o dovadă a conceptului.

Credit foto: www.wired.com

Mai multe