Studiu. Vitamina D şi efectul major în prevenirea cancerului de sân

5 octombrie 2021   Modă

Un studiu recent scoate la iveală un nou motiv pentru a avea o dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale. În acest sezon, una dintre cele mai importante întrebări este dacă avem suficientă cantitate de vitamina D în corp, mai ales că un număr mare de bolnavi de COVID-19 prezintă niveluri scăzute de vitamină şi sunt la risc să facă forme severe ale infecţiei. Însă un nou studiu sugerează că vitamina D are un impact major şi în prevenirea cancerului de sân.

Beneficiile vitaminei D par departe de a fi descoperite în intregime. Un nou studiu privind sănătatea femeilor poate indica încă un efect pozitiv al vitaminei D pentru sănătate. Cercetătorii au pus sub lupă o zonă cu „risc crescut de cancer mamar‟ şi au descoperit o legătură specifică între boală şi deficitul nutriţional.

În ultima ediţie a revistei „Nutrition and Cancer‟, trei cercetători în genetică şi biochimie din Pakistan au publicat rezultatele studiului, în care afirmă că femeile pakistaneze: „prezintă un risc crescut de cancer de sân‟. Ei au observat, de asemenea, că deficienţa de vitamina D reprezintă „un factor adesea ignorat‟ în ceea ce priveşte apariţia bolii, „în ciuda unei asocieri puternice‟ a deficiului cu declanşarea tumorilor mamare.

Ce categorie de vârstă este la risc

Studiul a inclus 154 de femei, care fuseseră diagnosticate cu cancer de sân şi 248 de participante, selectate la întâmplare pentru grupul de control.

Oamenii de ştiinţă au notat că, din aceste 402 de femei, 51,5% „nu ştiau care este nivelul lor [de vitamina D]‟. Între femeile care nu erau conştiente de importanţa aportului de vitamina D şi cele care aveau o anumită conştientizare în privinţa acestui aspect, cercetătorii au remarcat o incidenţă mai mare a cancerului de sân în rândul primei categorii.

Mai mult, s-a descoperit că femeile cu vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani erau cele mai predispuse la un deficit de vitamina D. Interesant este şi că femeile din oraşe au fost cu 12% mai predispuse să sufere un deficit de vitamina D decât femeile care locuiau în zonele rurale. O posibilă explicaţie pentru acest lucru poate fi o expunere mai mare în aer liber la lumina solară, care determină organismul să producă vitamina D.

@shutterstock

Mai multe