Suferi de depresie de vară? Iată cum o tratezi
În general, depresia este o stare care se manifestă pe timp de toamnă, însă şi vara această afecţiune se poate manifesta la unele persoane. Descoperă care sunt cauzele care declanşează stările de melancolie, tristeţe şi iritabilitate şi cum pot fi tratate.
Depresie de vară – Ce o declanşează şi cum o recunoaştem?
Potrivit specialiştilor,soarele poate fi un factor care declanşează depresia de vară. Din cauza supraîncălzirii curpului şi a cantităţii de lumină în aces,retina este stimulată,ceea ce duce la declanşarea stărilor depresive. În general,orice schimbare de anotim afecteayă persoanele sensibile.
Predispoziţia către depresia de vară este corelată cu moştenirea genetică,vârsta şi reacţiile chimice ale organismului,dar şi cu o serie de alţi factori:
- Nivelul de melatonină
Melatoninaeste un hormon care contribuie la reglarea ritmului biologic al corpului şi este profund influenţat de luminozitate.Schimbările sezoniere afectează echilibrul normal al melatoninei,esenţial pentru starea psihică şi menţinerea unui ciclu regulat de somn.
Citeşte şi:
Arme eficiente contra depresiei
- Ritmul circadian
Acesta reprezintă de fapt un ceas intern al organismului, localizat în creier şi care ajută corpul să-şi regleze ciclurille emoţionale,intelectuale şi fizice. Acesta depinde şi de cantitatea de lumină solară,ce poate întrerupe ritmul circadian şi altera chimia creierului.
- Nivelul de serotonină
Scăderea nivelului de serotonină,substanţă chimică produsă de creier ce afectează emoţiile,starea de bine şi fericirea,joacă un rol esenţial în declanşarea depresiei sezoniere.
Persoanele care suferă de depresie de vară pot avea simptome similare cu astenia de primăvară,dar şi stări de agitaţie accelerată,pierderea în greutate,scăderea poftei de mâncare,somnolenţă,imunitate scăzută,anxietate,gânduri de suicid.
Cum poate fi tratată depresia de vară
Mişcarea are un rol important în combaterea depresiei de vară,deoarece eliberează stresul şi anxietatea. Medicii recomandă cel puţin câte o plimbare pe zi,seara.
Depresia seyonieră poate fi tratată şi cu ajutorul alimentelor pe bază de acizi graşi omega 3,şedinţelor de yoga sau acupunctură.
Antioxidanţii au un rol important în tratarea depresiei de vară,deoarece au rolul de a creşte tonusul şi vitalitatea fizică.