Suferi de gastrită? Iată ce alimente sunt permise!
Gastrita este afecţiunea cu care se confruntă tot mai multe persoane, iar tratarea acesteia depinde de cele mai multe ori de alimentaţia zilnică. În plus, atunci când apar arsurile, ar trebui să te gândeşti la ele ca la un simptom al inflamaţiei acute a mucoasei gastrice.
Simptomele gastritei
Este una dintre bolile care nu prezintă simptome. În plus,alteori se manifestă prin greaţă,vărsături sau durere în capul pieptului,sau apare senzaţia de arsură în partea superioară a abdomenului. Aceste semnale sunt prezente atunci când sunt consumate alimente picante,mâncăruri grele,prăjeli sau bei în exces cafea sau alcool. Dar această boală poate fi dezvoltată şi pe fond de stres.
Ce trebuie să mănânci când suferi de gastrită:
Orarul meselor trebuie să fie regulat,iar alimentele să fie bine mestecate. Sunt recomandate 3 mese pe zi,cu 2 gustări între mesele principale,în cantităţi mici. Atunci când suferi de gastrită trebuie să eviţi condimentele iuţi,băuturile acide,băuturile alcoolice şi fumatul.
Acestea sunt alimentele permise:
Ouăle fierte şi moi.Mai puţin cele prăjite şi tari.
Brânzeturile:brânza dulce,urda şi caşcavalul. Acestea trebuie să fie lipsite de sare. Trebuie evitate brânzeturile fermentate,sărate sau conservate.Făinoasele:acestea trebuie să fie bine fierte şi să nu fie sărate. Pâinea nu trebuie să se regăsească pe această listă.Carnea de pui,viţel sau porc,dar fără grăsimi.În plus,este permis peştele. Sunt interzise carnea afumată,conservele,şniţelul,piftia,dar şi peştele gras,prăjit,afumat sau marinat.Legumelepermise sunt dovleceii,cartofii şi morcovul,care trebuie să fie fierte. Sunt interzise legumele crude şi tari precum castravetele,varza,gulia,murăturile,roşia,vinetele,ardelul gras sau gogoşarii,pentru că sunt produsecu o aciditate ridicată şi foarte bogate în fibre cu acţiune agresivă.Laptele şi iaurtulscăzut în grăsimi.Ceaiul şi sucurile naturale.Acestea nu trebuie să conţine fructele citrice(lămâia),pentru că nu fac bine stomacului.Dulciurilepe bază de brânză de vaci,compotul sau budincile.Zahărul,în cantităţi foarte mici,sau mierea.Fructele,mai puţin cele citrice. Bananele sunt cele mai potrivite.