Topul celor mai frecvente probleme de alimentaţie la copii
Mulţi copii se confruntă cu probleme de alimentaţie sau cu surplus ponderal. Obezitatea, diabetul, rahitismul, pubertata precoce şi cariile dentare se numără printre afecţiunile cu care se confruntă micuţii.
Pprootrivit ultimelor studii realizate de autorităţile din domeniu la nivel intern sau internaţional,în România peste 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi,iar ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că o mare parte dintre aceştia au dezvoltat şi afecţiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal,precum sunt diabetul zaharat de tip 2,hipercolesterolemiile sau hipertensiunea.
Principalele greşeli pe care le fac părinţii atunci când vine vorba de alimentaţia copilului
“Depistarea precoce a oricărui tip de sensibilitate reprezintă un factor esenţial în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Atât din experienţa proprie,cât şi din problemele semnalate de o mare parte a clientelor noastre,am învăţat că plânsul la copil este foarte rar un lucru întâmplător,în primii ani de viaţă,de cele mai multe ori,acesta fiind legat de o problemă în ceea ce priveşte alimentaţia”,a declarat Maria Martac,director general al AlimenteSpeciale.ro.
Potrivit acesteia,principalele greşeli pe care părinţii le fac atunci când vine vorba de alimentaţia copilului ţin de numărul zilnic de meseoferit acestora,de cantitatea de mâncareoferită,de aşa numitele “recompense dulci”primite în urma unor mese copioase,de alegerea unor alimente mai puţin sănătoase din lipsă de timp sau din confort,de ignorarea semnalelorvenite din partea copiilor,dar şi de puterea exemplului.
Astfel,pe lângă faptul că un părinte trebuie să fie foarte atent la semnalele venite din partea copilului său şi să îi ofere o alimentaţie echilibrată şi potrivită nevoilor sale metabolice,acesta nu trebuie să îşi oblige copilul să mânânce mai mult decât simte nevoia/îi trebuie sau să îl îndemne să consume alimente nepotrivite vârstei lui. De asemenea,oferirea a prea multe alternative în alimentaţie şi exemplul unor mese nesănătoase pe care le văd la părinţi au un efect negativ asupra copiilor,aceştia fiind tentaţi să aleagă de cele mai multe ori alimentele procesate,extrem de apetisante şi bineînţeles dulciurile.
Alimentele cu cel mai mare grad alergen la copii
Unele dintre cele mai întâlnite probleme de nutriţie la adulţi care,din păcate,se manifestă încă de la vârste fragede şi la copii sunt intoleranţelesau alergiile alimentare.
Astfel,dacă în primele luni de viaţă,peste 30% dintre copii dezvoltă intoleranţă la lactoză,odată cu diversificarea şi introducerea cerealelor în alimentaţie,poate apărea şi intoleranţa la gluten. Mai mult,după 6-8 luni si 1 an,copiii se pot confrunta şi cu alte tipuri de intoleranţe sau alergii,alimentele cu cel mai mare grad alergen în cazul acestora,pe lângă laptele de vacă sau cerealele,fiind oul,soia,amidonul,mierea,nucile,alunele,susanul etc.
“Durerile de burtă,disfuncţiile digestive,vărsăturile,balonarea,aparitia rush-ului,lipsa poftei de mâncare,balonarea,agitaţia,lipsa somnului sau retardul de creştere,sunt doar câteva dintre simptomele care indică o intoleranţă sau o alergie alimentară,bineînţeles,manifestările fiind diferite de la caz la caz. Este recomandat ca la apariţia oricărui simptom care poate fi asociat cu o anumită intoleranţă sau alergie,părintele să îşi supună copilul la un set amănunţit de analize pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Astfel,acesta poate preveni evoluţia bolii şi apariţia complicaţiilor dintr-o etapă precoce“,a adăugat specialista.
De asemenea,potrivit acesteia,odată ce diagnosticul unei intoleranţe sau a unei alergii este stabilit,părintele trebuie să fie foarte atent ca din alimentaţia copilului să fie scos pentru o perioadă de timp,sau definitiv (în funcţie de situaţie),alimentul cu efect alergen.
Interesul pentru produsele de nutriţie dedicate copiilor în creştere în ultimii ani
În ceea ce priveşte interesul părinţilor români cu privire la alimentaţia copiilor,potrivit Mariei Martac,aceasta a crescut considerabil în ultimii ani,mai ales în cazul cuplurilor tinere,care sunt din ce în ce mai informate şi preocupate de acest aspect.
Astfel,această tendinţă poate fi uşor remarcată şi în evoluţia vânzărilor AlimenteSpeciale.ro de pe acest segment,peste 40% din vânările lunarefiind susţinute,în prezent,de produsele speciale de nutriţie dedicate copiilor. De asemenea,cererea şi interesul pentru acest tip de produse este în creştere constantă,de la un an la altul.
“Faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi au început să acorde un interes mai mare alimentaţiei copilului nu poate decât să ne bucure. Cu toate aceastea,din păcate,în cele mai multe dintre cazuri,acest interes creşte odată cu depistarea unei afecţiuni sau a unor nevoi speciale de alimentaţie (intoleranţă alimentară,alergie la anumite alimente,probleme digestive),marea majoritate a părinţilor reacţionând la probleme şi nu neapărat în scopul prevenţiei”,a încheiat Maria Martac.
De asemenea,deşi cererea de pe acest segment este destul de mare,potrivit AlimenteSpeciale.ro,piaţa locală a producătorilor de nişă nu este încă foarte dezvoltată,majoritatea produselor de alimentaţie destinate copiilor fiind importate de la producători europeni.