Tot ce trebuie să ştii despre dislexie
Dislexia este o tulburare uşor de detectat în copilărie. Deşi copiii care suferă de aceasta au nivelul de inteligenţă normal, capacitatea lor de a citi este afectată. Cu alte cuvinte, persoanele cu dislexie au dificultăţi în citirea şi pronunţarea cuvintelor pe care le văd scrise.
Dislexia este clasificată ca o tulburare de lectură. Se caracterizează prin probleme de precizie şi fluiditate în recunoaşterea cuvintelor, ceea ce face dificilă învăţarea. În plus, dislexia este de obicei însoţită de probleme de scriere şi de dificultate cu raţionamentul matematic.
Important: Problemele lor legate de lectură şi scriere nu se datorează problemelor intelectuale. Persoanele cu dislexie au o dezvoltare intelectuală normală.
Cine suferă de dislexie?
Dislexia este o boală care, în majoritatea cazurilor, este diagnosticată în copilărie. Deşi poate fi uşor diagnosticată la copii, ea este o afecţiune care persistă pe tot parcursul maturităţii, ceea ce poate provoca probleme grave.
Datele arată că dislexia afectează între 5 şi 10% din populaţie. La un nivel practic, într-o clasă de şcoală primară de 25 de copii, cel puţin unul dintre ei suferă de dislexie.
Cum afectează dislexia vieţile oamenilor?
Primele probleme apar în primii ani de şcolarizare. Dificultăţile de a învăţa să citească creează o mare barieră pentru aceşti copii. Acest lucru nu este doar la nivel academic, dar poate afecta şi dezvoltarea personală a acestora. La urma urmei, după o perioadă mai lungă, le este afectată stima de sine. În multe cazuri, aceste dificultăţi creează un dezinteres în citire.
Consecinţele dislexiei sunt:
- Vocabular insuficient sau slab
- Probleme cu înţelegerea citirii
- Probleme de înţelegere, deducere şi concluzii despre texte dificile
Persoanele cu dislexie sunt conştiente de limitările lor în marea majoritate a cazurilor. Acest lucru explică faptul că aceşti oameni suferă de stimă de sine scăzută, anxietate şi chiar depresie.
Credit foto: www.steptohealth.com