Totul despre cancerul ovarian

9 noiembrie 2016   Modă

Conform statisticilor, cancerul ovarian reprezintă a şasea cauză de cancer în rândul femeilor din Europa. În ţara noastră, cancerul ovarian ocupă al 7-lea loc în clasamentul celor mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor, iar 45% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani de la diagnosticare.

Cancerul ovarian este o tumoră malignă ce se dezvoltă în ovare,iar cauzele exacte ale dezvoltării acestuia nu sunt cunoscute. Are o evoluţie lentă şi chiar asimptomatică,ceea ce îi permite să se dezvolte lent.

Manifestări şi factori de risc

Simptomele sunt evidente când boala este deja în faza avansata sau chiar tardiva. Afecţiunea are o rată de mortalitate foarte ridicată ca urmare a faptului că este o boală cu simptome înşelătoare ce sunt adesea confundate cu afecţiuni mai puţin îngrijorătoare,cum ar fi problemele gastrointestinale:balonare persistentă,senzaţie de saţietate,dureri şi crampe abdominale,urinari frecvente,scrugeri sau sângerări vaginale neobişnuite,dureri în timpul actului sexual,astenie,dureri lombare,modificări ale tranzitului intestinal. Principalii factori de risc ai acest boli sunt:înaintarea în vârstă (cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani,aflate la menopauză),istoricul familial şi ereditatea,obezitatea,lipsa naşterilor,apariţia menstruaţiei înainte de împlinirea vârstei de 12 ani şi a menopauzei la o vârstă înaintată,sindromul ovarelor polichistice. Aproximativ 15% dintre cazurile totale de cancer ovarian apar datorită unor mutaţii genetice moştenite,BRCA1 şi BRCA2 sunt genele care suferă cel mai frecvent mutaţii în cancerul ovarian.

Cum se depistează cancerul ovarian

Pentru diagnosticarea aceste afecţiuni sunt necesare examinarea pelvină,ecografia,biopsia de ţesut pentru examenul anatomo-patologic şi teste de sânge. Cu ajutorul ecografiei se pot vizualiza marimea,forma si configuraţia ovarelor. Dacă în urma examinării pelvine şi a ecografiei există suspiciuni,medicul poate recomanda intervenţia chirurgicală pentru a confirma diagnosticul. Acesta poate colecta probe din cavitatea abdominală în vederea examinării anatomo-patologice. Un alt test recomandat este aflarea valorii CA 125 în sânge. Este vorba despre o proteină ce se regăseşte pe suprafaţa celulelor canceroase şi unele ţesuturi sănătoase. Multe dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au un nivel anormal de ridicat al CA 125 în sânge.

Tratamentul

Acesta implică,de cele mai multe ori,chirurgia şi chimioterapia. Intervenţia chirugicală presupune eliminarea ovarelor,trompelor uterine şi a uterului,precum şi a ganglionilor limfatici din apropiere,dar şi a unui pliu de ţesut abdominal gras,cunoscut sub numele de omentum,dacă boala s-a răspândit. După operaţie este necesară chimioterapia,pentru a distruge posibilele celule canceroase rămase în organism.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Statisticile spun că în lume 1 din 70 de femei dezvoltă de-a lungul vieţii cancer ovarian. Din păcate,nu există un test de screening pentru această boală. Din acest motiv,această afecţiune ajunge să fie descoperită târziu,când există deja metastaze în corp. Dacă ar fi să fie descoperit în fazele de început ale bolii,şansele de supravieţuire ale pacientelor ar fi mai mari. Acest tip de cancer este diagnosticat mai ales la femeile trecute de 45 de ani,incidenţa maximă fiind la femeile cu vârstele peste 60 de ani. 

Mai multe