Totul despre endoscopie

25 septembrie 2015   Modă

Singura metodă ce permite explorarea interiorului esofagului, stomacului şi duodenului este endoscopia digestivă superioară. Cu ajutorul acesteia, medicul poate vedea ulceraţiile, inflamaţiile, tumorile, infecţiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior.

Prin intermediul endoscopiei,nu se pot vizualiza doar ţesuturile. În acelaşi timp,se poate preleva ţesut pentru biopsie,pot fi îndepărtaţi polipii şi se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv.

Măsuri pregătitoare

“Înainte de endoscopie,trebuie oprit tratamentul cu antiacide. De asemenea,nu mai luaţi aspirină şi antiinflamatoare cu câteva zile înaintea investigaţiei dacă urmează să faceţi biopsie. Astfel,se va evita o eventuală hemoragie. Foarte important este să nu mâncaţi cu câteva ore înainte de endoscopie pentru a nu avea senzaţia de vomă. În situaţii în care procedura trebuie făcută de urgenţă,i se aplică pacientului o sondă nazogastrică pentru a evacua conţinutul stomacului. După ce se iau toate aceste măsuri,pacientul va fi sedat. O cameră ataşată endoscopului înregistrează imagini pentru vizualizarea pe monitor. Pentru prelevarea ţesuturilor,instrumentele chirurgicale (forceps biopsic sau periuţe) pot fi introduse prin endoscop”,explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.

Află totul despre endoscopie AICI

Mai multe