Totul despre infecţia cu virusul HPV
Este cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitrere exclusiv sexuală şi se estimează că cel puţin 50% dintre adulţii activi sexuali au avut o infecţie cu HPV. Depistarea precoce a infecţiei genitale cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin.
Majoritatea persoanelor purtătoare ale virusului HPV nu prezintă niciun semn al infecţiei. Acesta se transmite pe cale sexuală,fără ca partenerii să ştie că sunt purtători,prin orice tip de contact genital cu o persoană infectată. Nici prezervativul nu protejează toate zonele genitale expuse,astfel că virusul se poate transmite foarte uşor.
Atenţie!
În România,cancerul de col uterin cauzat de infecţia cu HPV are cea mai mare incidenţă comparativ cu restul ţărilor europene.
Consecinţa cea mai gravă a infectării cu HPV este că poate duce la apariţia cancerului de col uterin,al doilea tip de cancer ca frecvenţă dintre toate tipurile de cancer la femei din întreaga lume. Primul loc este ocupat de cancerul de sân. Există în jur de 100 de tulpini cu HPV,iar aproximativ 40 dintre ele afectează zona genitală a femeilor şi bărbaţilor şi se clasifică în două mari categorii:cu risc oncogen scăzut (pot duce la afectiuni benigne,vegetaţii veneriene) şi cu risc oncogen crescut (pot duce la cancer de col uterin).
Măsuri de prevenţie
Pentru a reduce riscul apariţiei infectării cu HPV,iată câteva măsuri care te vor ajuta să previi acest pericol:
- Debutul vieţii sexuale după împlinirea vârstei de 18 ani
- Efectuarea testului Papanicolau în fecare an. Este o procedură nedureroasă,neinvazivă,care durează maximum 2 minute şi permite depistarea cancerui de col în stare incipeintă.
- Evitarea sexului neprotejat şi cu mai mulţi parteneri,folosirea regulată a prezervativului.
- Vaccinarea HPV. Nu asigură protecţie totală în faţa cancerului de col uterin,ci doar faţă de una dintre cauzele apariţiei acestuia,respectiv infecţia cu HPV,celelalte examinări (consultul şi testul Papanicolau) fiind absolut necesare.
În ce constă tratamentul
Infecţia cu HPV nu se poate vindeca,dar există situaţii în care virusul poate fi eliminat de sistemul imunitar. Tratamentul condiloamelor genitale se poate face prin cauterizarea chimică,electrocauterizare,tratament cu laser etc. Chiar şi după îndepărtarea acestora este necesar controlul periodic la medicul ginecolog,fiind ştiut faptul că aceste condiloame pot recidiva după tratament. În cazul leziunilor cervicale cu grad ridicat de risc,se recomandă îndepărtarea ţesutului cu risc şi monitorizarea afecţiunii la intervale regulate de timp.
Sfatul specialistului:
Dr. Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate
Este hotărâtor ca pacientele să ştie că sunt foarte importante pentru sănătatea lor consulturile ginecologice regulate şi testarea Papanicolau. De asemenea,pacientele cu vârste tinere trebuie să înţeleagă importanţa prevenirii infecţiilor sexuale transmisibile,să evite contactele sexuale neprotejate şi cu parteneri multipli. După începutul vieţii sexuale,recomand femeilor să nu uite de testarea anuală gratuită Papanicolau. Cu cât o afecţiune este depistată într-o fază incipientă a bolii,cu atât aceasta poate fi tratată mai repede şi cu mai puţine consecinţe.