Totul despre mijloacele contraceptive
În materie de contracepţie, oamenii dispun în prezent de contraceptive locale sau mecanice (prezervative şi geluri spermicide), hormonale (estroprogestative, precum pilula contraceptivă, şi progestativele), ca şi de dispozitive intrauterine (sterilete).
Prezervativele reprezintă astăzi singura metodă ce asigură dubla funcţie de contracepţie şi de protejare contra bolilor cu transmitere sexuală,dar principalul lor dezavantaj constă într-o eficienţă contraceptivă limitată.
Progresele înregistrate în ultimii 50 de ani au permis dezvoltarea unor contraceptive orale mai bine tolerate din punct de vedere ginecologic şi metabolic,contraceptive hormonale ce permit o monitorizare a contracepţiei (implanturi,inele vaginale,patch-uri contraceptive) şi dispozitive intrauterine care reduc sângerările.
Programele de cercetări ştiinţifice îşi continuă eforturile pentru a obţine o mai bună toleranţă a organismului şi o monitorizare mai bună,elemente care ar aduce un plus de eficacitate. Totuşi,cercetătorii au în vedere şi alte obiective majore:dezvoltarea unor contracepţii care să aibă şi alte beneficii şi care să poată fi utilizate peste tot în lume.