Totul despre sindromul ovarului polichistic: cauze, simptome, tratament
Este cunoscut şi sub denumirea de SOP şi afectează 1 din 10 femei din toată lumea. Primele simptome apar încă din adolesecenţă, iar dacă nu tratezi la timp, sindormul ovarelor polichistice poate duce la infertilitate.
Cu toate că pentru apariţia acestui sindrom este blamat dezechilibrul hormonal,se pare că în dezvoltarea afecţiunii sunt implicaţi şi factorii genetici. Astfel,dacă mamele suferă de această afecţiune,mai mult de 50% dintre fiicele şi surorile acestora prezintă acelaşi risc.
Principalele simptome de luat în seamă
Chiar dacă simptomele acestei afecţiuni se dezvoltă în timp,ele pot fi recunoscute chiar de la început. Printre acestea se numără:
· Absenţa menstruaţiei sau mai puţin de cinci cicluri menstruale pe an;
· Sângerări vaginale neobişnuite;
· Hirsutism – creşterea părului în exces pe faţă,piept,spate,abdomen etc
· Probleme ale tenului – acnee,pete negricioase pe piele;
· Schimbări dese ale dispoziţiei;
· Tulburări de greutate;
În timp,aceste simptome ale sindromului ovarului polichistic se dezvoltă şi ele,ajungând la:
· Dureri în zona de jos a abdomenului;
· Creşterea ţesutului adipos în jurul taliei;
· Infertilitate;
· Puseuri de tensiune;
· Rezistenţă la insulină,care duce la apariţia diabetului de tip 2;
Ştiai că?
Cel puţin 70% dintre femeile cu pilozitate accentuată şi 80% dintre cele care au întârzieri de ciclu suferă de sindromul ovarului polichistic?
Ce boli poate declanşa
Din păcate,multe dintre femei nici nu se gândesc la această afecţiune,prezentându-se la medic fie pentru probleme menstruale,fie pentru imposibilitatea de a rămâne însărcinate,pentru creşterea părului în exces pe anumite zone de corp,obezitate în partea superioară a corpului. Sindromul ovarului polichistic creşte însă riscul de a dezvolta şi alte boli de-a lungul timpului. Printre acestea se numără:avortul spontan,infertilitatea,hiperplazie endometrială,cancer endometrial,probleme ale metabolismului (diabet gestaţional,diabet de tip 2,obezitate),probleme cardiovasculare.
Ştiai că?
Mai mult de 60% dintre femeile cu sindromul ovarului polichistic sunt obeze sau supraponedrale.
Tratamentul SOP
Din fericire,tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice se poate începe de acasă prin schimbarea stilului de viaţă. Menţinerea unei greutăţi în limite normale (dar fără a urma o dietă drastică,de înfometare,ci un plan ordonat recomandat de un medic nutriţionist),corecţia alimentaţiei (tot la indicaţiile medicului nutriţionist),precum şi exerciţiile fizice regulate (pentru început,se recomandă mersul pe jos fie şi câteva staţii de autobuz,urcatul a câtorva trepte etc) duc la o reducere importantă a nivelului de hormoni masculini din sânge. Apoi,rolul medicului este de a corecta tulburările hormonale care apar în cazul sindromului ovarului polichsitic,tratamentul fiind individualizat.
Sfatul specialistului:
Dr. Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate
”Odată ce ai recunoscut anumite simptome cum sunt ciclul menstrual neregulat,prezenţa unei pilozităţi excesive,supraponderabilitate şi mai ales dificultatea de a rămâne însărcinată,depresii precum şi tulburări de comportament,mergi la medicul ginecolog pentru un control de specialitate. Pentru a da un diagnostic precis,pe lângă analizele hormonale,medicul ginecolog poate recomda intervenţia laparoscopică pentru a vizualiza ovarele. Netratat la timp,sindromul ovarului polichistic duce la infertilitate,la creşterea riscului de cancer endometrial,diabet zaharat,infarct,hipertensiune arterială,accident vascular.