Totul despre sindromul ovarului polichistic

30 aprilie 2014   Modă

Sindromul ovarului polichistic este frecvent în rândul femeilor. Acesta afectează între 5 şi 10% dintre acestea şi reprezintă unul dintre cauzele majore de infertilitate.

Cauze

Dezechilibrul hormonal poate fi determinat de factori genetici. Prin urmare,fiicele şi surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc să dezvolte boala. De asemenea,de vină pentru dezvoltarea sindromului ovarului polichistic este şi producţia anormală de insulină. Totodată,dacă nu se produce ovuluţia normală pentru o anumită perioadă de timp,pot apărea numeroase chisturi pe ovare.

Simptome

O mare parte din simptomele ovarului polichistic se dezvoltă gradat. De multe ori acestea pot fi confundate cu alte probleme medicale. Printre semnele precoce ale sindromului ovarului polichistic se numără absenţa menstruaţiei,sângerările vaginale anormale,creşterea părului în exces pe faţă,piept,spate,abdomen şi degete,apariţia acneei,a mătreţei,a punctelor negre. Totodată,sunt femei care suferă de modificări ale dispoziţiei sau  chiar depresie. Printre simptomele care se dezvoltă gradat amintim:durere în partea de jos a abdomenului şi în pelvis,creşterea în greutate,tensiunea arterială crescută.

Complicaţii

Sindromul ovarului polichistic poate duce la infertilitate. Sarcina este iniţial posibilă,dar fertilitatea scade pe măsură ce se înaintează în vârstă şi boala evoluează. De asemenea,femeile care suferă de această afecţiune se pot îmbolnăvi de diabet.

Diagnostic

Sindromul ovarului polichistic se poate diagnostic cu ajutorul analizelor hormonale sau prin intervenţia laparoscopică. Aceasta este o procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire. Acest tub este introdus în abdomen printr-o mică incizie şi este folosit pentru ca specialiştii să vizualizeze ovarele.

Tratament

Tratamentul variază de la caz la caz. Pentru început trebuie să se resolve problema ciclului menstrual neregulat,creşterea în exces a părului,creşterea în greutate,diabetul sau hipertentiunea arterială. Sindromul ovarului polichistic este o boală cronică,astfel încât tratamentul se poate schimba de-a lungul vieţii.

Citeşte şi:

Soluţii pentru afecţiunile sexuale la femei

Poţi scăpa de infertilitate şi fără hormoni

Mai multe