Totul despre tulburările de somn

10 iulie 2014   Modă

Sunt afecţiuni care afectează capacitatea de a adormi şi de a dormi. Totodată, tulburăile de somn includ şi bolile care produc comportamente anormale în timpul somnului, cum ar fi teroarea nocturnă sau somnambulismul.

Stresul emoţional,vârsta,regimul alimentar  şi administrarea diferitelor medicamente afectează durata somnului şi cât de odihniţi ne simţim.

Insomnia

Dacă ţi-e greu să adormi sau nu reuşeşti să dormi cât ţi-ai dori,însemnă că suferi de insomnie. Aceasta poate să apară din cauza unui program dezorganizat,a unor boli,a stresului,a consumului unei cantităţi mari de alcool sau din cauza unor medicamente.  Din cauza insomniei te simţi obosită în timpul zilei şi ai tulburări de concentrare. Specialiştii spun că una din tratamentele care te scapă de insomnie este terapia cu lumină strălucitoare. În timpul acesteia,eşti expusă în anumite momente la lumină intensă,care ajută la resetarea cesului biologic. Totodată,medicul poate recomanda şi somnifere,denumite şi hipnotice. Este foarte important consultul medicului specialist,deoarece aceste medicamente pot avea efecte secundare.

Citeşte şi:

3 mituri privind insomniile

Cauzele insomniilor pe timp de vară

Hipersomnia

Presupune creşterea duratei de somn,cu 25%,creştere care persistă multe zile. Aceasta se poate instala din cauza unei boli neurologice,cum este encefalita,meningita sau tumoră cerebrală,boli cardiace sau pulmonare.

Narcolepsia

Este o tulburarea de somn care se caracterizează prin apariţia halucinaţiilor,a paralizei în timpul somnului sau a episoadelor bruşte de somnolenţă incontrolată,care poate să apară în orice moment. Pentru diagnosticarea sigură medicul recomandă realizarea unei electroencefalograme.

Mai multe