Tratament pentru micoză. Ce reguli de igienă trebuie să urmezi

7 iulie 2018   Modă

Mâncărimea, roşeaţa şi descuamarea pielii sunt doar câteva dintre simptomele specifice micozelor. Se pot trata uşor dacă urmezi un tratament pentru micoză şi respecţi şi câteva reguli simple de igienă.

Boli infecţioase provocate de ciuperci microscopice, micozele se localizează cel mai des la nivelul pielii, dar pot afecta şi alte zone ale corpului (tub digestiv, plămâni, inimă, rinichi). Printre tipurile frecvente se numără cele care apar la unghii, la picioare, în zona inghinală sau ptiriazisul versicolor (localizat la nivelul trunchiului şi manifestat prin pete). Deşi nu sunt afecţiuni grave, simptomele specifice acestora pot fi supărătoare şi e bine să aplici din timp un tratament pentru micoză.

Surse de infecţie

Infecţiile fungice au adesea drept sursă un simplu dezechilibru al microorganismelor prezente în mod natural în corp. Organismul nostru este colonizat de o multitudine de ciuperci microscopice şi de bacterii, care sunt inofensive în majoritatea timpului. În anumite condiţii, însă, anumite ciuperci proliferează şi devin patogene, sau organismul se infectează cu o ciupercă din surse exterioare. În total, 200-400 de ciuperci microscopice pot cauza boli la om.

Tratament pentru micoză - Bine de ştiut!

Ciupercile prezente în mediul înconjurător pot infecta organismul uman prin: -răni deschise -inhalaţia unor mucegaiuri -contact cu o persoană infectată -contact cu un animal infectat. 

Tipuri de micoze frecvente

(atât la mâini, cât şi la picioare): cunoscută în termeni medicali şi sub numele de onicomicoză, infecţia apare atunci când ciuperca pătrunde sub unghii, iar acestea începe să se îngălbenească, să se îngroaşe şi chiar să se rupă în momentul tăierii. Infecţia poate să fie contagioasă (transmisă prin contact direct) şi se poate agrava dacă nu se urmează tratamentul corespunzător.   

-

cunsocută sub numele de tinea pedis sau „piciorul de atlet“, apare între pliurile de la degete şi se extinde şi la nivelul tălpii. Pot apărea vezicule, pielea se înroşeşte şi se descuamează. Mirosul neplăcut şi mâncărimea sunt primele semne care indică prezenţa infecţiei.

-

: apare de cele mai multe ori în zona inghinală, a ombilicului, sub sâni sau între pliurile de la degetele mâinilor. În aceste zone riscul de apariţie a micozelor este mai ridicat din cauza transpiraţiei şi umidităţii.

-

: e dat de petele care apar la nivelul trunchiului, albe, rozalii sau maronii. Petele se pot înmulţi şi uni între ele. 

În ce constă un tratament pentru micoză

De cele mai multe ori un tratament pentru micoză trebuie aplicat local şi constă în creme sau alte preparate cu efect antimicotic. În urma consultului medical dermatologic se decide de câte aplicări pe zi este nevoie, dar şi pe ce perioadă (de regulă se indică pentru 2-3 săptămâni). În funcţie de severitatea bolii, se mai poate recomanda şi terapia pe cale orală. Bine de ştiut este că tratamentul trebuie urmat până la final, chiar dacă pare că infecţia s-a vindecat, fiindcă riscul de recidivă este destul de mare.    

Tratament pentru micoză - Reguli de igienă pentru prevenirea infecţiei

-    Poartă pe perioada verii încălţăminte deschisă.

-    Cumpără haine şi lenjerie intimă din fibre naturale care lasă pielea să respire.

-    Şterge-te bine după baie (atât pe corp, cât şi între degetele de la mâini şi picioare) şi foloseşte propriul prosop de fiecare dată.

-    Poartă papuci de plajă ori de câte ori mergi la piscină sau la sălile de sport.

-    Nu împrumuta unghiera/forfecuţa sau trusa pentru pedichiură.

-    Taie cu grijă unghiile pe măsură ce cresc.

Credit foto:

Mai multe