Tratarea adicţiei de alcool implică vizita la psihoterapeut

25 ianuarie 2013   Modă

Statisticile arată că peste 50% din persoanele consumatoare de alcool sunt diagnosticate cu cel puţin o boală psihică, ca o consecinţă patologică a acestei forme de dependenţă.

Psihoterapeutul Minola Bratoveanu îţi arată care sunt efectele,precum şi paşii necesari în tratarea eficientă a dependenţei de alcool.

Considerat toxicomanie majoră,alături de consumul de tutun şi de droguri,alcoolismul este o boală cronică,adesea fatală,prin complicaţiile date. O persoană alcoolică nu-şi recunoaşte dependenţa sau o camuflează şi continuă să consume băuturi alcoolice în ciuda consecinţelor negative ale adicţiei sale.

Atunci când o persoană consumă timp îndelungat alcool,se poate confrunta mai târziu cu atacuri de panică şi tulburări anxioase generalizate. Alcoolismul poate duce la diverse complicaţii medicale la mai multe nivele:hepatic,cardiac,gastric,psihic.

Printre alte complicaţii se numără afectarea profund negativă a comportamentului,manifestată prin fapte penale de natură sexuală sau chiar crime,creşterea riscului de accidente rutiere,precum şi a tentativelor de suicid”,menţionează psihoterapeutul Minola Bratoveanu.

Alcoolismul se poate manifesta sub mai multe forme:

-stare de ebrietate (intoxicaţie alcoolică acută),

-sevraj (care apare în condiţiile unei dependenţă cronice de alcool,supuse unei lipse a consumului intoxicantului),

-delirium tremens (dezorientare,idei delirante,halucinaţii,agitaţie psihomotorie,insomnii,febră),

-tulburare psihotică indusă de alcool (halucinaţii auditive,care apar la puţin timp după ce persoana a redus sau a sistat consumul abuziv de alcool).

Pentru a scăpa de această dependenţă periculoasă,este necesar ca tratamentul să includă următorii paşi:

-cura de sevraj într-un spital cu secţie specializată,

-postcură prelungită,

-sprijin din partea familiei,

-intervenţie terapeutică individuală sau psihoterapie de grup

Atenţie!

Problemele legate de consumul de alcool pot să înceapă încă de la vârsta de 15-16 ani

Articol realizat cu sprijinul psihologului clinician şi psihoterapeutului Minola Iuliana Bratoveanu.  Pentru mai multe detalii sau pentru consultaţii o poţi contacta la cabinetul ei din Galaţi,telefonic la numărul 0724.309.124 sau prin e-mail la adresa psiholog@astrologie-medicala.ro.

Mai multe