Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi

14 aprilie 2016   Modă

Stare de agitaţie din senin, urlete, plânsete, fraze incoerente... În spatele acestui spectacol care pare uneori penibil se poate ascunde un risc major de sănătate, ce nu trebuie neglijat.

Crizele de nervi sunt,cel mai adesea,apanajul femeilor tinere şi adolescenţilor. Din nimic,persoana ajunge într-o stare de agitaţie acută,înfricoşătoare pentru cei din jur. Starea ascunde adesea o tulburare psihologică sau organică şi necesită uneori tratament medical.

Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi:depistează rolul anturajului

De multe ori anturajul este cel care declanşează crizele:fie anturajul profesional,familial,conjugal sau social. Tot anturajul este cel ce alimentează intensitatea crizei (printr-o reacţie nepotrivită) sau care o poate opri,prin reacţie adecvată.

Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi:evaluează gravitatea situaţiei

Crizele grave se manifestă astfel:comunicarea este imposibilă pe moment;suferindul devine violent verbal şi fizic;frazele sunt adesea incoerente şi există tendinţe suicidare.

Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi:măsuri de prim ajutor

Dacă te afli lângă o persoană care face o criză de nervi,primul pas este să o laşi să se descarce. Adică să o laşi să-ţi spună ce are pe suflet. Dacă criza se declanşează în public,izolează persoana agitată într-un loc mai retras. Asta,pentru că suferindul percepe adesea mulţimea ca pe o entitate ameninţătoare,ceea ce îi creşte agitaţia şi anxietatea. Dacă suferindul e violent,cu tentaţii suicidare,cheamă un medic. De multe ori,agitaţia nervoasă ascunde o cauză organică:hemoragii cerebrale,meningite,hipoglicemie şamd.

Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi:ce să nu faci

Nu lăsa persoana singură,în timpul atacurilor nervoase. Nu o lua peste picior,nu încerca să dedramatizezi situaţia minimalizând cauzele care au declanşat criza. Nu-i spune „lasă că nu-i grav“ sau „calmează-te“,asta riscă să enerveze suferindul şi mai tare. Spune-i mai degrabă „te înţeleg“,„şi eu aş fi la fel în locul tău“.  Nu încerca să imobilizezi persoana decât dacă are intenţii suicidare.

Trucuri pentru a depăşi o criză de nervi:măsuri pe termen lung

Când se calmează,recomandă-i suferindului un terapeut. De asemenea,îndeamnă-l să desfăşoare activităţi care alungă anxietatea şi îi permit să-şi evacueze stresul:activităţi sportive sau muzicale,plimbări în natură,cluburi care permit cultivarea diverselor hobby-uri.

Mai multe