Tu cât de bine îţi cunoşti slăbiciunile?

23 iunie 2015   Modă

Ştim deja cât de dificil poate fi ritmul alert al fiecărei zile. Fie că eşti încă studentă, mămică full time sau lucrezi, tendinţa de a pune pe primul plan orice altă activitate în loc de a pune propria persoană devine un obicei.

De aceea,de cele mai multe ori semnele pe care organismul ţi le transmite trec în plan secund odată cu amânarea vizitei la medic şi a analizelor,atunci când este cazul.

Interpretează corect semnalele date de corpul tău

Care este primul gând care îţi vine în minte atunci când auzi de oboseală cronică,stare de ameţeală,senzaţia de slăbiciune,căderea în exces a părului sau dereglări menstruale? Dacă te-ai gândit la anemie,mai mult ca sigur răspunsul este unul corect,deoarece acestea sunt doar o parte dintre simptomele pe care le poţi avea atunci când suferi de anemia prin carenţă de fier. Pentru a atrage atenţia specialiştii din Asociaţia Anemia Working Group au lansat o iniţiativă de informare sub numele:„Anemia este slăbiciunea ta! Testează-ţi fierul!”.  

„În cazul femeilor gravide,nu numai ele sunt predispuse la anemie ci şi bebeluşii lor,a căror dezvoltare poate fi tulburată de carenţa de fier,care,dacă există,poate fi transmisă de mamă copilului în special în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta este perioada în care bebeluşul se dezvoltă cel mai mult şi de aceea,pentru a preveni sau corecta anemia prin carenţă de fier,femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de fier încă din luna a patra,însă doar la recomandarea medicală. Netratată,anemia prin carenţă de fier poate duce în cazul copiilor la performanţe şcolare scăzute,la afectarea capacităţii de concentrare şi a echilibrului emoţional”,declară Dr. Alin Stănescu,medic primar pediatru Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Testează-ţi anual nivelul de fier din organism

Ce se întâmplă mai exact cu organismul tău când eşti anemică? Unul dintre rolurile fierului în organism este să ajute la transportul de oxigen către ţesuturi şi la formarea reţelelor neuronale. Cu alte cuvinte,există o legătură strânsă între cantitatea de fier din organism,oxigen şi energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile. Lipsa unui nivel optim de fier din organism îţi provoacă toate simptomele enumerate mai sus,îngreunându-ţi activitatea de zi cu zi şi punându-ţi în pericol sănătatea.

Metoda cea mai simplă pentru a nu ajunge aici este consumul de alimente bogate în fier şi grija faţă de alimentaţie chiar şi în zilele în care simţi că nu ai timp de nimic. Tocmai pentru că anemia prin carenţă de fier este depistată,de cele mai multe ori,într-un stadiu avansat,tratamentul devine adesea o necesitate. Acesta este unul eficient,simplu şi are la bază administrarea de fier. Soluţia imediată sunt medicamentele cu administrare intravenoasă,însă există şi alternativa tratamentului pe cale orală,care va fi urmat minim trei luni,în funcţie de sfatul medicului. Faptul că,potrivit studiului,80% dintre femei ajung la doctor doar în situaţii urgenţe este o situaţie îngrijorătoare pentru medici,care recomandă consultaţii periodice şi verificarea anuală a nivelului de fier din organism.

Mai multe