Tu ştii ce mănânci? Drogul ascuns din mâncare ce îţi poate distruge creierul
Alimentele şi băuturile pe care le găsim în comerţ ascund deseori aditivi extrem de periculoşi, de care nu suntem conştienţi.
Puţini sunt cei care ştiu la ce riscuri se supun atunci când consumă alimente ce conţin aspartam - E951. Acesta este o neurotoxină ce conţine metanol, una dintre cele mai nocive otrăvuri metabolice. Acest îndulcitor sintetic, utilizat la scară mare, poate fi sursă a zeci de boli - circa 70, după cum au arătat studiile de până acum. Alte cercetări sunt încă în derulare.
Aspartamul este un îndulcitor folosit de obicei în diferite băuturi, datorită faptului că are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului natural, dar şi în guma de mestecat sau diferite alimente.
De la efecte nocive precum cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, dificultăţi de concetrare şi menţinere a atenţiei, ameţeli, oboseală şi palpitaţii, lipsa de calciu sau scăderea acuităţii senzoriale (miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere), se poate ajunge, prin consum îndelungat, la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale.
În plus, unele studii au arătat că E951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului. În timp, substanţa poate provoca tumori mamare, uterine, cerebrale, tiroidiene şi chiar pancreatice.
Cantitatea zilnică permisă este de 40mg/kg şi este interzisă folosirea să în produsele destinate sugarilor şi copiilor mici. Însă, cu sau fără voie, mulţi copii consumă produse care nu le sunt destinate, de aici şi pericolul de a se depăşi această doză.