Vaccinul anti-COVID-19 NU provoacă infertilitate, dar boala DA, ar putea. Se ia virusul pe cale sexuală?
Îngrijorările legate de faptul că vaccinul anti-COVID-19 ar putea provoca infertilitate se numără printre motivele invocate de oamenii care evită vaccinarea. Încă nu există dovezi că vreunul dintre vaccinurile împotriva bolii COVID-19 favorizează apariţia problemelor cu fertilitatea, însă forma severă a bolii are potenţialul de a face acest lucru, spun experţii.
Simptomele bolii COVID-19 ar putea afecta atât fertilitatea masculină, cât şi cea feminină, în moduri diferite, sunt ultimele concluzii emise de oamenii de ştiinţă.
„Există dovezi care sugerează că infecţia cu SARS-CoV-2 are potenţialul de a influenţa atât fertilitatea masculină, cât şi fertilitatea feminină şi, cu siguranţă, sănătatea sarcinii unei persoane infectate‟, a declarat dr. Jennifer Kawwass, endocrinolog cu competenţă în reproducere şi profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii Emory din Atlanta, SUA. „În acelaşi timp, nu există dovezi că vaccinul are vreun impact negativ asupra fertilităţii masculine sau feminine‟, afirmă specialistul.
Boala se transmite prin contact sexual?
Cercetătorii au studiat efectele adverse produse de COVID-19 asupra sistemului reproducător uman încă de la începutul pandemiei. Deşi nu există dovezi că boala poate fi transmisă pe cale sexuală, cercetările sugerează că celulele din sistemul de reproducere sunt ţinte fezabile pentru virus, pentru că deţin receptori de care coronavirusul se poate lega pentru a intra în celule.
Ideea că un virus ar putea provoca infertilitate nu este fără precedent. „Avem dovezi istorice că există anumite virusuri, care sunt mai susceptibile să aibă un impact asupra fertilităţii masculine sau feminine‟, a spus Kawwass.
De exemplu, virusul papilomului uman (HPV), hepatita B, hepatita C şi infecţiile cu HIV au fost toate asociate de scăderea fertilităţii. Cu toate acestea, nu este clar dacă un virus respirator, cum ar fi coronavirusul, ar putea avea acelaşi efect. Dar faptul că organele de reproducere masculine şi feminine au receptorii vizaţi de virusul COVID-19 înseamnă, cu siguranţă, că este plauzibil ca virusul să provoace probleme de fertilitate, afirmă endocrinologul Jennifer Kawwass.
Bărbaţii care fac febră din cauza COVID-19, la risc să sufere de infertilitate
Mai mult, simptomele bolii COVID-19 - în primul rând, febră mai mare de 38,8 ⁰C mai mult de trei zile - sunt cunoscute ca afectând fertilitatea, în special la bărbaţi.
Potrivit unei cercetări recente, publicate în revista „Reproductive Biology‟, infecţiile cu SARS-CoV-19, de la moderate până la severe, cauzează scăderea numărului de spermatozoizi, inflamaţie testiculară, inflamaţie a canalelor spermatice şi durere testiculară la bărbaţii aflaţi la vârsta de reproducere. Deşi nu sunt considerate în mod special complicaţii frecvente ale COVID-19, aceste efecte adverse sunt adesea asociate cu fertilitatea redusă şi sunt suficiente pentru a determina oamenii de ştiinţă să facă ipoteza că boala poate provoca probleme de fertilitate la bărbaţi.
Afectează producţia de spermă şi ovulaţia
Dr. Eve Feinberg, specialist endocrinolog, cu competenţă în reproducere şi profesor asociat la Universitatea Northwestern, SUA, lucrează în fiecare zi cu pacienţi care se confruntă cu probleme de fertilitate. Medicul spune că, deşi nu crede că virusul în sine duce în mod direct la infertilitate, a observat că unii dintre pacienţii săi de sex masculin au suferit infertilitate din cauza numărului scăzut de spermatozoizi, după ce a avut COVID-19.
„Orice infecţie, în special o infecţie care implică febră, poate afecta producţia de spermă şi poate afecta ovulaţia‟, afirmă şi dr. Marcelle Cedars, endocrinolog, specialist în reproducere şi director al Universităţii din California, San Francisco.
@arhivă