VIDEO. Ce trebuie să ştii despre antibiotice
Deşi tratează un număr mare de boli, antibioticele pot avea şi efecte adverse asupra organismului, dacă nu sunt administrare corespunzător. De aceea, e bine să ţii cont de câteva lucruri când urmezi un astfel de tratament.
Interacţionează cu alte medicamente
Antibioticele,în special tetraciclina şi penicilina,reduc sau chiar anulează efectul pilulelor contraceptive,fiindcă nu mai permit absorbţia lor în sânge. Aşadar,înainte de a ţi se prescrie antibiotice,spune-i medicului specialist ce alte medicamente mai iei,pentru a preveni posibilele efecte neplăcute. De asemenea,evită să iei antibiotice (de exemplu,doxiciclină) împreună cu medicamente contra arsurilor la stomac pe bază de carbonat de calciu,pentru că le scade efectul benefic.
Favorizează apariţia unor reacţii supărătoare
Multe dintre antibiotice pot avea efecte secundare,printre care se numără diareea sau candidoza (infecţie cu ciuperci Candida,care apare fie la nivel genital,fie la nivel bucal). De aceea,este de preferat să iei odată cu antibioticele şi probiotice,sub formă de comprimate sau pulbere ce se dizolvă într-un pahar cu apă. Bacteriile „prietenoase“ din compoziţia probioticelor combat distrugerea florei intestinale,reglează tranzitul şi întăresc sistemul imunitar. Pe de altă parte,dacă eşti predispusă la infecţii cu Candida sau ai mai avut astfel de probleme,cere-i medicului tău un medicament antimicotic,care previne dezvoltarea acestei ciuperci.
Ai grijă ce consumi pe durata tratamentului!
Când iei antibiotice,limitează consumul de lactate,pentru că aceste alimente scad efectul pastilelor. Iaurtul,laptele dulce sau bătut nu trebuie luate concomitent cu tetraciclinele,însă se pot consuma cu două ore înainte sau după ce ai luat medicamentele. Contraindicată este şi combinaţia între antibiotic şi grepfrut,consumat ca atare sau sub formă de suc. De data aceasta,fructul are puterea de a tripla efectul pastilelor,chiar şi de trei ori mai mult. În plus,consumul grepfrutului pe perioada tratamentului poate duce şi la apariţia unor efecte adverse,precum hemoragii stomacale,probleme renale sau bătăi neregulate ale inimii,fiindcă favorizează absorbţia intestinală a antibioticelor.
Sfaturi utile
-Informează-ţi medicul dacă eşti alergică la anumite clase de antibiotice şi ce alte medicamente mai iei;
-Nu consuma alcool în timpul tratamentului cu antibiotice,fiindcă această combinaţie este toxică pentru organism;
-Când iei pe lângă antibiotice şi alte medicamente,păstrează 3-4 ore distanţă între ele;
- Întotdeauna este bine să citeşti prospectul medicamentelor,pentru a preveni eventualele complicaţii.
Sfatul specialistului
Dr. Ramona Aron,medic specialist medicină internă,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria
Răceala şi gripa nu se tratează cu ajutorul antibioticelor,fiindcă aceste medicamente sunt incapabile să distrugă virusurile care au dus la apariţia acestor probleme de sănătate. În plus,antibioticele nu pot face diferenţa între bacteriile „bune“ şi cele „rele“,ducând la apariţia dezechilibrului de la nivelul florei bacteriene. Folosirea uzuală a antibioticelor poate duce la distrugerea mecanismelor de apărare a organismului,crescând astfel rezistenţa virusurilor şi mai mult. De asemenea,nu orice antibiotic este eficient pentru orice tip de infecţie. De aceea,este important consultul unui medic de specialitate înainte de a lua orice medicament,care îţi va da un tratament în funcţie şi de ce alte pastile ai mai luat sau iei în continuare.
Citeşte şi: