VIDEO. Melanomul, cea mai gravă formă de cancer

4 octombrie 2014   Modă

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic.

Conform statisticilor,rata de supravieţuire pentru aceşti pacienţi este de numai 6 pâna la 9 luni.

Potrivit datelor oficiale,incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi,iar la femei este pe locul doi în această privinţă. În România,incidenţa a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii,în 2012,în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign,iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.

Dacă este descoperit precoce şi tratat corect,melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

Pentru ca publicul larg să conştientizeze importanţa comportamentului preventiv şi a diagnosticării precoce Comisia de Sănătate din Senatul României,împreună cu  Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer,Societatea Română de Cancer şi Asociaţia Dermato-Venerologilor din Centrul şi Estul Europei pentru Cooperare (CEEDVAC) au organizat,în perioada 29-30 septembrie,o acţiune specială dedicată melanomului malign.

Aceasta a fost şi ultima etapă a campaniei „Un viitor fără pată“ – editia 2014,prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului,care s-a desfăşurat începând din luna iulie. În cadrul campaniei,peste 20.000 de persoane au aflat despre această boală şi au primit informaţii detaliate despre riscurile melanomului,factorii determinanţi ai acestuia,dar şi despre cum poate fi prevenit. Mai mult de 700 de persoane au fost testate dermatologic gratuit în cadrul acţiunilor desfăşurate de organizatori în cadrul principalelor evenimente sportive în aer liber din Bucureşti şi din ţară,iar peste 1000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii. Tot pe parcursul acestei campanii,vedete din România au tras un semnal de alarmă în privinţa creşterii alarmante a incidenţei melanomului malign. Oana Cuzino,Ada Condeescu şi Daniela Nane au susţinut mesajele campaniei şi au oferit  un exemplu publicului privind comportamentul preventiv,participând la acţiunile de conştientizare şi educare desfăşurate pe parcursul celor trei luni.

„Datele statistice privind incidenţa melanomului malign arată că,în lipsa unor programe ample şi constante de educare pentru prevenţie,incidenţa melanomului malign creşte. Prin campania <<Un viitor fără pată>>de anul acesta am  facilitat accesul la informaţii pentru prevenirea melanomului malign,am învăţat oamenii să recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc. Am creat astfel premisele pentru o mai bună conduită în privinţa prevenirii şi depistării precoce a cancerului de piele“,a declarat Cezar Irimia,Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Campania „Un viitor fără pată” va continua şi în 2015,ducând mai departe lupta împotriva melanomului malign şi încurajând comportamentul preventiv.

Citeşte şi:

Cancerul este parte a evoluţiei umane

Inamicii celulelor canceroase

Mai multe