Motivul pentru care românii au luat pastile cu iod, în urma exploziei de la Cernobîl

8 martie 2022   Lifestyle

La şase zile de la incendiul de la Cernobîl, în şcolile, spitalele şi dispensarele din România au fost distribuite pilule cu iod. Oamenii erau îndemnaţi să consume acest antidot, pentru a se proteja de efectele pe care tragedia nucleară le putea avea asupra lor. De ce s-a ales, de fapt, administrarea aceastei pastile şi chiar ne protejează iodura de potasiu împotriva radiaţiilor?

Accidentul nuclear de la Cerbobîl a provocat o eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv, de scurtă durată. În urma acestei tragedii, a fost observată o rată ridicată de cancer în Ucraina, inclusiv la copii, dar şi în Belarus, scrie un studiu din „Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders‟. 

În urma dezastrului, în România, s-au distribuit gratuit pastile cu iodură de potasiu. Se spune că pastilele cu iodură de potasiu protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive. Care este adevărul?

Iodura de potasiu nu are efecte anti-radiaţii şi nici nu alungă neutronii care zboară prin aer, însă oferă o anumită protecţie indirectă. Iodura de potasiu pote ajuta la blocarea absorbţiei iodului radioactiv de către glanda tiroidă, protejând glanda de leziunile cauzate de radiaţii. Iodura de potasiu protejează doar tiroida, nu şi alte părţi ale corpului, de iodul radioactiv. De asemenea, iodura de potasiu nu protejează împotriva altor elemente radioative, cum ar fi cesiu-134.

Nu reprezintă o soluţie preventivă! 

Specialiştii avertizează că aceste comprimate cu iodură de potasiu nu reprezintă o soluţie preventivă. Din contră, iodura de potasiu poate fi periculoasă în cazul în care este administrată în fiecare zi şi fără recomandarea medicului. Aceste comprimate pot fi recomandate doar de către medici şi doar în cazuri extreme, în cazul unor posibile evenimente nucleare.

Totodată, autorii studiului spun că nu este clar în ce măsură pastilele de iod au salvat vieţi. În urma accidentului nuclear, utilizarea pilulelor a fost „foarte neregulată‟, remarcă specialiştii.

Reţine că, în cazul unei urgenţe, autorităţile şi medicii vor informa persoanele din zonele afectate dacă trebuie să ia aceste pastile, dar şi cum trebuie să fie administrate acestea!

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe