10 sfaturi ca să te păzeşti de traficanţii de persoane
Tot mai mulţi români vor să plece din ţară, în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Dorinţa lor este atât de puternică încât sunt în stare să urmeze pe oricine le promite să îi ajute. Pe asta se bazează şi traficanţii de persoane.
Ministerul de Externe atrage atenţia asupra pericolului real pe care îl reprezintă traficul de persoane,iar Click! vă arată cum să evitaţi capcana escrocilor şi cum să procedaţi dacă vă aflaţi în dificultate.
De regulă,un traficant de persoane spune că poate să ajute la găsirea unui loc de muncă,să asigure transportul şi cazarea. Poate să amăgească un naiv,să ameninţe,să folosească violenţa şi chiar să răpească persoane,pe care să le exploateze ulterior.
Sfaturi importante
Lăsaţi rudelor şi prietenilor din ţară copii ale actului de identitate,date despre itinerariu şi cum puteţi fi contactat.
Nu acceptaţi o ofertă înainte de a intra în posesia unui contract de muncă valabil.
Atenţie când semnaţi un contract de muncă! Citiţi cu atenţie prevederile contractului. În cazul în care există aspecte neclare,cereţi sprijinul unui jurist.
Asiguraţi-vă că în ţara unde urmează să munciţi nu aveţi nevoie de permis de muncă.
Accesul la un loc de muncă poate fi condiţionat de anumite calificări,diplome,experienţă sau de cunoaşterea unei limbi străine.
Verificaţi firma angajatoare din străinătate prin care plecaţi la muncă.
Consultaţi Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în UE,realizat MAE,unde sunt informaţii pentru fiecare ţară.
Atenţie! Dacă aveţi un telefon mobil,asiguraţi-vă,înainte de plecare,că aţi introdus în memoria aparatului numerele de telefon ale ambasadei sau consulatului român din zona de destinaţie.
Mai multe sfaturi găseşti pe Click.ro!