4 lucruri esenţiale pe care să le ai în vedere dacă plănuieşti să devii mămică
Venirea pe lume a unui copil este un moment intens din punct de vedere emoţional şi familial. Odată ce ai luat decizia de a deveni mamă, este esenţial să te gândeşti la sănătatea ta, atât fizică, cât şi psihică, să acorzi atenţie dietei şi odihnei.
În plus, va trebui să observi care sunt aspectele pe care trebuie să le schimbi astfel încât să fii sigură că că eşti pregătită din toate punctele de vedere pentru această schimbare radicală din viaţa ta.
Ai grijă de sănătatea ta
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să găseşti medicul ce îţi va fi alături pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Vizită la medic înainte să rămâi însărcinată va reprezenta o examinare atentă a stării tale de sănătate şi o serie de analize şi investigaţii ce au rolul de a depista posibile probleme şi carenţe. În funcţie de rezultate, acesta îţi va recomanda suplimente prenatale, dar şi alte vitamine extrem de necesare pentru o sarcină uşoară. De asemenea, mergi la dentist şi află dacă există urgenţe pe care trebuie să le rezolvi. O durere de măsea în timpul sarcinii poate fi ultimul lucru pe care ţi-l doreşti, antibioticele şi anumite antiinflamatorii nefiind recomandate.
Apoi, ia în considerare să renunţi la obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, care pot provoca probleme în momentul conceperii la care îţi va fi mai greu să renunţi imediat ce vei rămâne însărcinată. La fel de important este să ai grijă ca dieta ta să fie bogată în alimente proaspete, neprocesate şi să alegi mâncare fast food cât se poate de rar.
Informează-te despre drepturile legale pe care le ai
Pe lângă sănătate, va trebui să te preocupi şi de drepturile pe care le ai imediat ce rămâi însărcinată, astfel încât să fii pregătită din punct de vedere legal. Spre exemplu, dacă mediul de lucru îţi poate pune în pericol sarcina, angajatorul trebuie să ia măsuri pentru schimbarea condiţiilor de muncă sau a programului, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie găsit un alt post în cadrul companiei. Dacă niciuna dintre variante nu este aplicabilă, atunci vei avea dreptul la concediu de risc maternal.
De asemenea, ai la dispoziţie un concediu de maternitate, care însumează 126 de zile, dintre care cel puţin 42 de zile trebuie luate după ce vei naşte, acesta fiind cunoscut sub numele de concediu postnatal. Dacă data la care vrei să intri în concediu prenatal rămâne la latitudinea ta, în funcţie de evoluţia sarcinii, a stării tale şi a recomandărilor medicului specialist, după ce vei naşte va trebui să stai acasă minimum 42 de zile. Mai mult, angajatorul are obligaţia să-ţi acorde dispensă pentru consultaţiile prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, pe baza recomandării medicului de familie sau a celui specialist.
Ulterior concediului postnatal, oricare dintre parteneri poate beneficia de concediu de creştere a copilului, pe o perioadă de maximum 2 ani, perioadă în care va încasa o indemnizaţie în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului. Părintele care alege să beneficieze de concediul postnatal poate alege să revină la serviciu în mai puţin de 2 ani, caz în care va beneficia de un stimulent de inserţie, în valoare de 650 de lei lunar, care se adaugă la salariul integral până la împlinirea celor 2 ani.
Construieşte-ţi o strategie financiară pe termen lung
Creşterea unui copil nu este nici uşoară şi nici ieftină, tocmai de aceea este esenţial să-ţi stabileşti bugete, cheltuieli şi să ai în vedere echilibrul dintre venituri şi cheltuieli. Dacă uneori te simţi copleşită de facturi şi de calculele necesare astfel încât să acoperi toate îndatoririle financiare, atunci trebuie să găseşti o variantă prin care să-ţi reorganizezi bugetul şi să economiseşti. Perfect ar fi să creezi, înainte de a naşte, un fond de urgenţă care să reprezinte echivalentul a minimum trei salarii. De asemenea, tot la acest capitol, verifică asigurarea de sănătate şi află dacă există beneficii pentru viitoarele mame.
Apoi, evaluează care variantă este mai bună pentru tine şi familia ta, din punct de vedere financiar, în privinţa revenirii la serviciu. Fie că este vorba de întoarcerea în primele luni după naştere şi plata lunară a unor servicii de îngrijire a copilului, precum creşă sau bonă, fie folosirea întregului concediu de creştere a copilului până la doi ani şi primirea indemnizaţiei lunare, doar având o imagine de ansamblu a situaţiei vei putea lua decizia corectă.
Amenajează din timp camera copilului
Între toate programările la medic, serviciu şi treburile casnice, fă-ţi timp şi începe, încet-încet, să-i amenajezi camera. Cumpărarea patuţului, alegerea perdelelor, a covorului şi a elementelor de decor te vor inspira şi te vor binedispune. Caută fiecare accesoriu în parte şi decorează spaţiul după cum îţi doreşti, fără să fii presată de timp. Cu cât vei începe mai devreme acest proiect, cu atât mai uşor îţi va fi în apropierea naşterii. În plus, vei putea urmări şi anumite oferte şi reduceri de preţ astfel încât să fii atentă şi la bugetul familiei. Sfatul nostru este să cercetezi bine piaţa şi să cumperi doar acele obiecte care sunt esenţiale, precum pătuţul, o masă de înfăşat şi un fotoliu pentru tine.
Şi, cel mai important, relaxează-te şi bucură-te de această perioadă. După venirea pe lume a bebeluşului, urmează o călătorie uimitoare, atât pentru tine, cât şi pentru partenerul tău.
Sursă foto: Shutterstock