4 lucruri fascinante despre naşterea gemenilor
Gemenii sunt prin natura lor fascinanţi, însă de cele mai multe ori tot ce se ştie despre ei este că sunt greu de identificat (în cazul celor identici) şi că au o legătură aparte. În plus, se mai crede că numai prin transmitere genetică pot exista şanse de sarcină gemelară.
Ei bine,iată câteva curiozităţi legat de naşterea de gemeni,la care nu te-ai fi gândit.
Beneficii pentru mamă
În România,legea spune că mama de gemeni va primi indemnizaţie de creştere a copiilor pentru fiecare dintre bebeluşii născuţi din sarcină gemelară. Sigur că şi cheltuielile sunt la dublu:de două ori mai multe scutece,haine,jucării,accesorii cumpărate. Dar,cercetărorii au descoperit ceva foarte interesant legat de mamele de gemeni:acestea au o speranţă de viaţă mai lungă,potrivit unui studiu publicat în 2011,în revista Proceedings of the Royal Society B. Se pare că ele sunt fizic mai puternice,încă de la început. Ca atare,sarcina gemenelară ar putea fi o adaptare evolutivă a mamelor sănătoase.
Interacţiunea gemenilor,încă din uter
Gemenii nu sesimt niciodată singuri,nici măcar în pântecele mamei. Cercetătorii au descoperit că,încă din a 14 săptămână de gestaţie,gemenii interacţionează unul cu altul. Aceştia se mângâie sau întind mânuţele pentru a se atinge între ei.
Transmiterea genetică nu este totul
Oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă care sunt genele care provoacă un ovul fertilizat să se dividă – şi care conduce la gemeni monozigoţi – de unde reiese că naşterea a doi copii identici este un eveniment aleator. Dar,în cazul gemenilor neidentici,cercetările sugerează că genetica are un rol important în înclinaţia unei femei de a elibera mai mult de două ouă la un moment dat,care,dacă sunt fertilizate,devin gemeni fraternali.
Înălţimea are rolul ei
Se pare că există factori care cresc şansele de a naşte gemeni. Înălţimea este unul dintre ele. Cercetările realizate pe 124 de femei au constatat că cele mai înalte au mai mari şanse de a naşte gemeni sau tripleţi,acestea având,în medie,cu 3 centimetri mai mult decât mamele care au născut câte un singur copil. Şi vârsta influenţează acest aspect,cele mai tinere având mai puţine şanse de a avea sarcini gemelare. Femeile trecute de 35 de ani au niveluri mai ridicate de stimulare a foliculilor de hormoni şi au mai multe şanse de a elibera mai mult de un ou într-un ciclu menstrual,potrivit oamenilor de ştiinţă.