5 sfaturi ale amicelor de evitat în sarcină

17 mai 2012   Parenting

Când urmează să devii mămică, asculţi orice sfat îţi asigură sănătatea bebeluşului tău, mai ales dacă vine din partea unor prietene. Unele idei pot fi utile, dar altele pur şi simplu nu merită ascultate.

1.«Alăptează o perioadă scurtă de timp,ca sânii să nu se lase!»

Multe femei dau vina pe alăptat pentru faptul că sânii îşi pierd fermitatea după naştere. De fapt,nu alăptatul este de vină,ci variaţia volumului lor. Ceea ce poţi face este să masezi sânii cu un gel pentru menţinerea fermităţii şi să faci un duş cu apă rece de două ori pe zi.

2.«Poţi să ciocneşti şi tu un pahar de şampanie la ocazii!»

Mitul potrivit căruia un pahar de vin,şampanie sau bere din când în când n-are ce rău să-ţi facă în sarcină poate să te păcălească şi pe tine. E mai bine,totuşi,să eviţi să-ţi expui bebeluşul la alcool. El este în plină dezvoltare,iar alcoolul îi poate afecta sistemul nervos sau memoria.

3.«Ia nişte medicamente ca să-ţi detensionezi spatele!»

Automedicaţia trebuie evitată cu orice preţ în sarcină. Poate că erau medicamente care-ţi făceau bine înainte de a-ţi purta bebeluşul,dar acum sunt foarte periculoase pentru el. Există o singură soluţie:cere sfatul medicului înainte de toate.

4.«Nu te mai gândi aşa de mult să rămâi însărcinată şi se va întâmpla!»

E mai mult o superstiţie ideea că dacă-ţi alungi gândul de la o posibilă sarcină vei reuşi să rămâi gravidă. Sunt o mulţime de cauze pentru care o sarcină întârzie să apară şi nu întotdeauna rezolvarea problemei ţine numai de tine. Un medic ginecolog te va putea ajuta să afli de ce nu poţi avea un bebe şi care sunt căile de urmat pentru ca dorinţa ta să devină realitate.

5.«Nu-ţi înfrâna poftele cât eşti însărcinată! Eu am mâncat tot ce am vrut!»

Alimentaţia din timpul celor nouă luni de viaţă intrauterină este foarte importantă pentru bebe. Nu mai este de mult timp sănătoasă zicala „mănânci pentru doi”. Corect ar fi să mănânci ca să vă fie bine amândurora.

Dieta trebuie să conţină toate elementele nutriţionale:proteine (lapte,iaurt,carne de pui sau peşte),grăsimi monosaturate (nuci,seminţe),carbohidraţi şi apă.Nu trebuie să ocoleşti nici vitaminele (B9 sau acid folic) şi mineralele (fier,calciu)! Le găseşti în fructe şi legume proaspete (morcovi,roşii,piersici),iar medicii nutriţionişti recomandă să consumi între două şi patru porţii de fructe pe zi şi cât mai multe porţii de legume.

Dacă te temi de kilogramele în plus,află că la sfârşitul celor nouă luni,dacă te-ai hrănit sănătos,nu vei avea decât cu 11-12 kilograme mai mult,care se datorează placentei,retenţiei de apă,lichidului amniotic,creşterii în volum a sânilor şi a uterului. Stratul de grăsime de sub piele ar fi ideal să cântărească puţin peste un kilogram şi jumătate.

Mai multe