7 greşeli frecvente ale părinţilor
Şi părinţii greşesc, uneori... Chiar dacă nervii te-au făcut să iei hotărâri pe care le-ai regretat, soluţii de reconciliere există!
Te crezi un părinte desăvârşit? Ei bine,trebuie să recunoaştem că nimeni nu-i perfect. Pshiologii spun că supraprotecţia,critica fără măsură,şi mai ales,lipsa de comunicare pot afecta serios dezvoltarea psihică a copiilor. Indiferent de împrejurări,dorinţa continuă de perfecţionare şi răbdarea vor asigura o legătură puternică între tine şi copilul tău.
Te foloseşti de “miniciunele”
Copiii,chiar şi cei mai mici,simt când adulţii nu le spun adevărul. Este adevărat că,uneori,părinţii sunt nevoiţi să apeleze la mici “scenarii”,însă excesele îi pot face pe copii să-şi piardă încrederea în părinţi. Psihologii afirmă că este mai potrivit să li se explice lucrurile pe înţelesul lor,folosind pe cât posibil,exemple simple şi concrete.
Citeşte şi:
Cum sunt afectaţi copiii dacă părinţii ţipă la ei
Minciunile pe care le spun părinţii copiilor
Nu comunici suficient
De câte ori,din cauza lipsei de timp sau a stresului,nu ţi-ai întrerupt copilul în timp ce-ţi povestea cum s-a mai jucat la grădiniţă? Ei bine,nu numai adulţii simt nevoia să fie ascultaţi şi susţinuţi într-o convorbire. De aceea,este bine de ştiut că părinţii trebuie să fie întotdeuna buni confidenţi,să participe activ la discuţiile acestora,chiar şi atunci când timpul îi presează.
Îl controlezi exagerat
Adolescenţii pot avea convingeri şi valori diferite de cele ale părinţilor. În general,ei îşi doresc mai multă independenţă decât sunt dispuşi să ofere părinţii. Psihologii spun că aceasta este cauza pentru care părinţii sunt excesiv de protectori cu odraslele lor. Soluţia? Pentru a-şi da seama cu cine socializează,aceştia îi pot invita prietenii acasă,sub pretextul unei petreceri.
Nu luaţi masa în familie
Părinţii trebuie să-şi creeze un obicei în a servi masa,măcar o dată pe zi,împreună cu cei dragi. Psihologii mai afirmă despre acest lucru că sporeşte comunicarea şi consolidează relaţiile dintre membrii familiei. Astfel,servind mâncarea preferată,într-o atmosferă cât mai relaxată,cei mici pot discuta deschis despre problemele,dar şi reuşitele de la şcoală.
Certurile familiale creează tensiunePărinţii trebuie să creeze o ambianţă cât mai plăcută în casă. De exemplu,tinerii se îndepărtează de familie atunci când simt că neînţelegerile sunt din ce în ce mai dese şi mai distructive. Soluţiile nu ţin neapărat de strategii ample,ci de calmul,răbdarea şi comunicarea oferită de adulţi.Nu-l compara cu alţi copiiNu-ţi compara copilul cu alţii de vârsta lui. Acest lucru îl va descuraja şi-l va face să-şi piardă încrederea de sine. Specialiştii spun despre complexele de inferioritate că scad eficienţa şi dorinţa adolescenţilor de a se implica în activităţi şcolare,diminuând dorinţa de afirmare,dar şi cea de comunicare.Stabileşte reguli,apoi pedepseAtât cei mici cât şi adolescenţii nu sunt de acord să fie pedepsiţi dacă,mai întâi de toate,nu s-a discutat ce reguli trebuie respectate. Mai mult,afirmaţia “pentru că aşa am spus eu” nu va face decât să creeze o serie de conflicte fără rezultat. De aceea,ori de câte ori greşeste,argumenteză-i cu calm şi aminteşte-i ce convenţie aţi făcut.