Acestea sunt teatrele care transmit online spectacole pentru copii
Teatrul Ţăndărică şi Opera Comică pentru Copii au început să transmită online, astfel încât spectatorii mici care le-au trecut pragul în ultimii ani să poată viziona în continuare reprezentaţiile îndrăgite. De asemenea, Teatrul Ion Creangă urmează să difuzeze o serie de spectacole din ultimele stagiuni.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a suspendat, în perioada 9 - 31 martie, manifestările artistice organizate de instituţiile aflate în subordinea sa, ca măsură de prevenţie în contextul epidemiei de coronavirus.
Teatrul Ţăndărică a început, de marţi, 17 martie, să transmită gratuit, pe pagina de Facebook, spectacole pentru copii. Instituţia a difuzat iniţial un spectacol pe zi, însă au anunţat că, începând din 20 martie, vor transmite de două ori. Astfel, cei mici vor putea viziona reprezentaţiile de luni până vineri, de la orele 12.00 şi 18.00, dar şi în week-end, la orele 11.00 şi 13.00.
Filmările vor fi disponibile maximum 30 de minute de la încheierea lor, apoi vor fi dezactivate. Cei mici vor putea urmări spectacolele Copacul cu jucării, Cei trei purceluşi, Apolodor, Mica Sirenă, Răţuşca cea urâtă şi Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele.
“Nu fac altceva decât să-i poftesc pe copiii de acasă, pentru că societatea este în criză, să se distreze oarecum cu un spectacol de calitatea celor jucate pe scenele Ţăndărică, filmate cu 3-4 camere şi montate. Eu nu sunt adeptul spectacolului filmat, deloc, deloc, pentru că se pierde mult. Nu mergi la teatru ca la film, ci cu un fel de participare emoţională care nu există când te uiţi de acasă la laptop. Dar există o mare nevoie de a scoate copilul din faţa unui televizor şi a unei tensiuni sociale care-i pot dăuna securităţii emoţionale“, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, pentru Edupedu.ro.
Şi Opera Comică pentru Copii a adoptat o strategie şi a difuzat online pe pagina de Facebook emisiuni, ateliere şi chiar spectacole live. Week-end-ul trecut au avut două reprezentaţii, iar coordonatorii Atelierelor Micul Artişti au ţinut lecţii online pentru fiecare dintre cele 32 de ateliere în parte, astfel încât cei aproape 1.000 de copii înscrişi să nu îşi întrerupă activitatea. Transmisiunile au ajuns la aproape 500.000 de spectatori din ţară şi din străinătate.
De asemenea, Opera Comică pentru Copii a anunţat că va introduce o aplicaţie de vizionare a spectacolelor şi a evenimentelor produse.
În 21 martie, de la ora 17, va transmite online spectacolul de balet Scufiţa Roşie, iar în 22 martie, tot la ora 17, va difuza înregistrarea Hansel şi Gretel. Instituţia a anunţat că spectatorii din ţară şi din străinătate se vor putea bucura de aceste evenimente pe baza unui abonament lunar de 30 de lei. De asemenea, aplicaţia va oferi acces nelimitat la toată biblioteca de spectacole şi programe.
„Ştim că această platformă nu va putea înlocui atmosfera minunată din sălile de spectacol, din foaier, din curtea şi din atelierele noastre, dar promitem să revenim cât de curând va fi posibil şi abia aşteptăm să vă revedem cu mic, cu mare la Opera Comică pentru Copii! Până atunci, ne dorim să ţinem legătura online şi sperăm să duceţi vestea mai departe, astfel încât să aducem bucurie în cât mai multe case ale românilor din ţară şi străinătate, în aceste vremuri de încercare şi curaj”, a declarat Felicia Filip, managerul instituţiei.
De asemenea,
au anunţat că vor publica, pe pagina de facebook, o serie de înregistrări cu spectacole care au avut premiera în ultimele stagiuni. Aceste înregistrări vor putea fi accesate
pe întreaga perioadă în care sala de spectacole va rămâne închisă publicului.
Teatrul Excelsior, o altă instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, îi îndeamnă, pe pagina de Facebook, pe tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani să se înscrie la Concursul dramaturgiei New Drama. Termenul limită pentru aplicaţii este 30 martie 2020.
De asemenea, şi compania privată care administrează Teatru de Cinema va transmite online, contra cost, spectacolele, jucate de obicei în sălile cinematografelor din marile centre comerciale.