Alăptatul în public: pro sau contra?

11 iulie 2014   Parenting

Când vorbim despre alăptare, oamenii tind să fie de acord asupra unui singur lucru: laptele matern este benefic pentru bebeluş, pentru că îi întăreşte imunitatea. Dar când vine vorba despre alăptarea în public…Eh, aici situaţia se schimbă radical şi automat se formează două tabere.

Mămicile devin astfel deseori ţinta degetelor acuzatoare care le  învinovăţesc pentru „îndrăzneala“ de a alăpta în public,dezgolirea sânilor fiind privită ca un gest indecent,poate chiar erotic. Iar în timp ce unii aprobă maternitatea afişată fără ruşine,alţii sunt pudici şi deranjaţi de gestul mamelor care uită de decenţă şi acordă prioritate copilului înfometat care plânge la pieptul lor.

Cine hotărăşte dacă alăptatul în public e decent sau nu? Este alăptatul în public un gest firesc,natural? Aceasta a fost tema unei emisiuni a „Adevărul Live“,unde au fost invitate două mămicişi pruncii lor împreună cu preşedintele Asociaţiei ProMAMA,Sorana Mureşan şi psihologul Keren Rosner.

Alăptat la cerere,dar cu decenţă„Este şocant,dar majoritatea comentariilor negative vin din partea femeilor. La noi nu există o educaţie în acest sens. Sunt o mamă care a alăptat doi copii şi susţin alăptarea la cerere,adică atunci când vrea copilul“,spune Sorana Mureşan. Pe de altă parte,„alăptatul în public trebuie făcut cu o anumită decenţă şi demnitate“,afirmă psihologul Keren Rosner care continuă:„este un act foarte intim,o legătură curată şi specială între mamă şi copil. Dacă vorbim de o situaţie extremă,normal că trebuie să-i dea de mâncare,dar nu în mijlocul străzii sau într-un restaurant  plin de oameni. Să găsească un loc mai retras şi mai curat. Ţine şi de igienă“.

România,pe ultimul loc

Anual se nasc pe glob 136,7 milioane de copii,dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare. Potrivit unui studiu din anul 2011 al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului,în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF,rata de alăptare este în România,de 12,6%. Una dintre cele mai mici din Europa. Dar în acelaşi timp,ţara noastră se află printre primele locuri la rata mortalităţii infantile. Conform unui studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii Internaţional,95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră dacă mămicile ar alăpta în prima oră de la naştere,iar procesul ar continua şi în următoarele şase luni. Organizaţia a identificat piedici în promovarea acestor beneficii:lipsa educaţiei şi a unor demersuri de informare în privinţa alăptării,lipsa asistenţilor sociali,situaţie care,aşa cum spune şi Sorana Mureşan,se regăseşte şi în România.

Maternitatea se învaţă

Întreaga poveste îmi aminteşte de cazul unei femele de urangutan care s-a născut şi crescut în captivitate într-o grădină zoologică.  I-a venit rândul la un moment dat să devină mămică. Din păcate,însă,neştiind ce trebuie să facă,pentru că nu mai văzuse la nici una din suratele ei care erau paşii maternităţii,şi-a omorât puiul. A rămas din nou gestantă,dar de data asta,îngrijitorii i-au adus o dată la câteva zile,să vadă cum îşi alăptează câteva femei pruncii. Operaţiunea a durat câteva săptămâni. A născut alt pui,dar din nou,la început,nu a ştiut ce să facă. Imediat după naştere a fost adusă altă femeie care alăpta şi care i-a arătat pe paşi,printre gratii,cum trebuie să facă. Maimuţa şi-a luat puiul,l-a apropiat de sân,iar puiul a început să sugă. Aşa a descoperit maternitatea.

Georgiana,27 ani,Bucureşti

„Alăptarea este o uşurare,sunt şi mai comodă eu. Nu umblu cu biberonul după mine. Este mai comod şi mai simplu. Iar pentru fiica mea,care s-a născut prematur,la 34 de săptămâni,mi s-a recomandat să o alăptez până la 2 ani. N-am dat niciodată atenţie oamenilor din jur,dacă au zis ceva sau dacă s-au uitat urât. De fapt nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi zică cineva ceva urât. Nu îmi pot lăsa copilul să urle de foame. Îi dau să mănânce acasă înainte să plecăm,dar dacă se întâmplă să fiu undeva în oraş şi ţipă şi ştiu că nu mă mai înţeleg cu ea,îi dau să sugă.“

Emilia,28 ani,Bucureşti

„ Oamenii sunt foarte surprinşi când mă văd alăptând. Dar am să o fac în continuare şi nu am să apelez la lapte praf,care este plin de chimicale,ceea ce nu este bine pentru copil. Am început diversificarea,dar până pregătesc,îi mai dau puţin lapte înainte ca să nu plângă.“

Citeşte şi:

Laptele mamei,superaliment pentru bebeluşi

Ce ar trebui să ştii despre dinţii de lapte

Cât de bune sunt suplimentele alimentare pentru copii?

„Dacă pruncilor le e foame,mamelor,daţi-le să mânânce,fără să vă gândiţi înainte de două ori,pentru că sunt persoanele cele mai importante din această biserică” – Papa Francisc,discurs în Capela Sixtină

Pusă la zid

În luna martie a acestui an,o tânără din Anglia (ţară în care femeile sunt încurajate să-şi alăpteze copiii în public) a devenit ţinta a numeroase injurii doar pentru simplul fapt că „şi-a permis“ să-şi alăpteze fetiţa de numai 8 luni pe treptele unui restaurant. Cineva i-a făcut o poză pe care a postat-o pe o reţea de socializare,însoţită de următorul comentariu:„Ştiu că este cald afară şi că soarele străluceşte,dar nu era necesar să-ţi laşi copilul să se adape de la sfârcul tău,în oraş!!! Panaramă ce eşti!“.  Spre surprinderea multora,înclusiv a tinerei mame,injuriile nu s-au limitat aici,alţi indivizi continuând seria insultelor.

Ştiai că…

….potrivit Bibliei,Noe înseamnă în limba ebraică mângâiere,linişte,odihnă?

… primul computer electromecanic,Z1,a fost creat în 1936  de către neamţul Konrad Zuse?

… în Suedia,colectarea selectivă a deşeurilor este obligatorie de peste 10 ani? Fiecare casă  are coşuri de gunoi pentru fiecare din cele patru tipuri de deşeuri:hârtie şi carton,plastic,sticlă şi deşeuri menajere.

Mai multe