Aşa faci cititul atractiv pentru copilul tău!

11 septembrie 2013   Parenting

Îţi doreşti ca micuţul tău să descopere lumi aventuroase şi personaje magice, însă el nu vrea nici în ruptul capului să „pună mâna pe-o carte“? E normal, cu atâtea jocuri pe computer şi alte tentaţii care-l atrag, aşa că vei avea un pic de furcă cu năzdrăvanul tău.

Dar nu e imposibil! Iată cum poţi face lectura distractivă şi tentantă pentru el.

Trucuri pentru micuţii de 3-6 ani

Pentru a putea ajunge la inima şi sufletul unui copil,trebuie să iei în calcul un important aspect:vârsta! În funcţie de etapele prin care trece copilul tău,există şi modalităţi de a-i deschide apetitul pentru lectură.Îţi poţi „introduce“ copilul în lumea cărţilor încă de când acesta este foarte mic (până în 3 ani). Cumpără-i şi lasă-l să se joace cu cărţi special gândite pentru micuţi. Poţi găsi variante cu copertele din pluş,lavabile sau unele cu pagini groase,cartonate. Atractive şi fermecătoare sunt cele care,odată deschise,se transformă în adevărate bijuterii tridimensionale. Pune-i la dispoziţie variante frumos ilustrate şi colorate. Şi nu te supăra dacă iniţial va începe să roadă la ele,ştii doar,acum încep să-i iasă dinţişorii şi orice poate fi o tentaţie. Ai răbdare!

Pe măsură ce copilul tău creşte şi se apropie de anumite etape (grădiniţă – şcoală),poţi căuta şi cărţi cu poveşti ceva mai lungi şi cu mai multe cuvinte pe pagină. Alege-le pe cele care conţin cuvinte-cheie,expresii şi fraze uzuale,pe care cel mic să le poată asimila uşor. În cazul în care copilul tău manifestă interese speciale – îi plac dinozaurii sau e fascinat de balerine –,caută să-i cumperi cărţi pe aceste teme,pentru a afla mai multe informaţii.

Aşa procedezi cu un şcolar

Unui şcolar te poţi gândi să-i faci o bibliotecă personalizată,cu care se va putea mândri şi în faţa colegilor. Având cărţi mereu la-ndemână,va dori să citească mai mult. Pentru a face din citit o activitate plăcută şi distractivă pentru el,începe cu un club de carte. Găseşte alţi copii (colegi de clasă sau vecini de bloc,de aceeaşi vârstă) cu care să poată citi în weekend,timp de câteva ore. Acest lucru îi va face mai responsabili şi mai deschişi. Cărţile în format audio sunt perfecte când plecaţi la drum;îi vor îmbogăţi vocabularul şi îl vor astâmpăra o vreme.

Darurile lecturii

Prin lectură,un copil îşi dezvoltă cultura generală şi vocabularul. El va avea şi va căpăta treptat suficiente informaţii pentru a purta discuţii inteligente.

Graţie exemplelor din cărţi,adolescenţii pot lua cunoştinţă şi de situaţii-limită,provocări,temeri,emoţii şi,la rândul lor,le pot împărtăşi şi prietenilor aceste „ecuaţii“.

Îşi poate dezvolta simţul umorului. Mulţi adolescenţi se vor bucura să stea cu o carte în faţă,a cărei acţiune este amuzantă şi plină de glume.

Cel  mic poate „vedea” lumea,fără să plece din cameră,iar imaginaţia rezultată în urma lecturării unei cărţi îl va fascina,în primă instanţă. Spune-i că aceste călătorii în timp şi în spaţiu îl dezvoltă armonios şi-l ajută în viitor să-şi găsească drumul.

Îşi va folosi creierul. Adolescenţii adoră momentele în care pot elucida mistere,şi un roman poliţist va avea efectul scontat. În plus,va afla diferite tipologii umane,cu care se va confrunta în viaţă.

5 reguli de aur

1. Citeşte-i cu voce tare!

Studiile arată că dacă le citeşti,în mod regulat,cu voce tare copiilor,nu numai că-i ajută să se bucure de poveste mai uşor,dar le va garanta şi câştiguri semnificative,în ceea ce priveşte înţelegerea,vocabularul şi decodarea unor cuvinte. Dacă copiii tăi sunt preşcolari sau se apropie de adolescenţă,această deprindere le va deschide mai târziu şi mai mult apetitul pentru lectură.

Materialele destinate lecturii ar trebui să fie uşor accesibile în casă. Dacă un copilul găseşte „întâmplător“ o carte prin casă,cel mai probabil o va lua şi va începe s-o răsfoiască,în loc să deschidă imediat televizorul.

Pentru că în copilărie totul este preluat şi asimilat prin imitare,cel mic va face ce vede la tine. Astfel,pentru a fi un bun exemplu,stabileşte-ţi zilnic un program,de 15–30 de minute,în care să citeşti şi să-l iei şi pe el alături,stând confortabil. Lasă-l să pună întrebări sau citeşte-i cu voce tare.

În loc să-i aduci tu seara,când ajungi acasă,cărţi alese de tine,mai bine îl implici pe el. Mergeţi împreună la cumpărături şi lasă-l să-şi aleagă o carte după preferinţele sale. Astfel,vezi exact de ce este atras. Ţine minte:dacă încerci să-l constrângi,se va închide în el şi va percepe această activitate ca pe o corvoadă şi nu ca pe ceva benefic pentru el.

Cititul este un proces complex,care implică nu atât pronunţarea fizică a cuvintelor,cât şi înţelegerea conţinutului unui pasaj. Oferă-i sprijin atunci când nu se descurcă şi laudă-i constant eforturile. Încearcă să discutaţi împreună conţinutul cărţii recent terminate.

Mai multe