Aşa-i implici pe bunici în creşterea copilului!

2 decembrie 2015   Parenting

Odată ce ai devenit mamă te confrunţi cu o multitudine de provocări, iar ajutorul părinţilor tăi sau ai socrilor şi cu atât mai mult al bunicelor este preţios. Nu e imposibil să-i responsabilizezi dacă observi că sprijinul lor întârzie să apară.

În primele luni acasă cu copilul,ai nevoie ca de aer de cineva care să te ajute cu prepararea mâncării de zi cu zi,cu spălatul şi curăţenia. Ai fi recunoascătoare oricui s-ar oferi să-ţi aducă măcar un pahar cu apă.

Chiar dacă sunt de părere că eşti adult de acum şi te descurci minunat fără ei,ai vrea ca părinţii tăi să ştie că odată cu apariţia nepoţilor,prezenţa lor este dacă nu vitală,necesară. Nu-i lăsa să fie doar simpli vizitatori şi cere ce ai nevoie.

La început,spune ce doreşti,dar cu delicateţe

Vorba dulce mult aduce şi în cazul acesta. Nu face greşeala ca imediat ce intră pe uşă mama ta sau soacra să faci o listă sau să înşiri rapid tot ce ai vrea să fie făcut prin casă cât timp tu îl schimbi,hrăneşti şi culci pe cel mic. Se va simţi ca o îngrijitoare oarecare nu ca o mamă venită să ajute.

Proaspetele bunici mai sensibile au şi ele nevoie să se adapteze la noul rol,deci roagă-le să te ajute cu câte o treabă sau două de fiecare dată când vin. La despărţire,nu uita să-i mulţumeşti şi să-i arăţi cât de mult contează pentru tine să-ţi fie alături nu doar cu o vorbă bună.

Implică-i treptat în rutina zilnică

Te înverzeşti de invidie când auzi alte mămici cum povestesc ce bunici săritori au odraslele lor,în timp ce buniciidin familia voastră vă văd copiii rareori,deşi nu stau în alt oraş? Nu te mai amărî,pentru că ai voştri poate că au nevoie doar să fie implicaţi mai mult. Poate că nu ştiu cum să facă pentru a nu vă deranja sau vor să vă lase mână liberă în a vă creşte copiii cum doriţi.

Discutaţi deschis despre asta! E cea mai bună metodă de a primi mai mult ajutor din partea lor,mai ales când începi serviciul. Spune-le ce ai pe suflet,că au nepoţi care tânjesc după prezenţa lor.

Dacă li se pare că prichindeii sunt prea ataşaţi de tine,fă-i să înţeleagă că sunt aşa pentru că tu,în lipsa altora,te-ai ocupat mai mult de ei.

Sunt de părere că picii au toane şi plâng prea mult? Explică-le că aşa sunt cei mici,mai ales când nu cred că sunt înţeleşi,şi că nu dacă vor petrece mai mult timp împreună cu ei se vor convinge că sunt nişte copiiminunaţi cu care te poţi înţelege foarte bine.

Ajută-i să vă înţeleagă regulile

Nu e uşor nici pentru bunici să se implice în viaţa voastră. Li se pare poate că tu,ca mamă,ai impus multe reguli celui mic,că eşti poate prea strictă sau au simţit că-ţi doreşti libertate de decizie.

Treptat,permite-le să stea tot mai mult timp împreună,să pătrundă mai mult în viaţa voastră. Spune-le care sunt preferinţele culinare ale celor mici,cum le place să se joace. Mai lasă de la tine în anumite privinţe,mai închide ochii când le fac poftele cu câte ceva ce tu nu accepţi sau când îi răsfaţă puţin. Nu e ceva grav şi până la urmă aşa îşi consolidează şi ei relaţiile bunici-nepoţi.  

Mai multe