Aşa îi înveţi pe cei mici valoarea banilor!

24 august 2012   Parenting

De câte ori mergi la cumpărături cu familia, ajungi inevitabil în pragul crizei de nervi, deoarece copilul tău vrea tot ce vede. I-ai explicat de nenumărate ori că n-ai destui bani ca să-i cumperi anumite lucruri, însă nu ai reuşit să-l lămureşti. Iată ce sfaturi îţi dau psihologii ca să faci faţă cu bine sesiunilor de cumpărături şi să-l determini pe cel mic să aprecieze munca şi valoarea banilor.

Părinţi egal modele

„Părinţii sunt modelul copiilor. Aşadar,şi adevărata valoare a banilor este transmisă tot de părinţi,prin propriul comportament.

Cu cât adulţii ştiu să gestioneze mai bine resursele materiale,cu atât copilul va înţelege că banii nu trebuie irosiţi“,explică psihologul Clara Turturescu.

Ori de câte ori mergeţi la cumpărături,convocaţi-l şi pe cel mic la alcătuirea listei şi comunicaţi-i câţi bani aveţi de cheltuit.

Dacă-şi doreşte foarte mult o jucărie,cumpăraţi-i o puşculiţă în care să economisească suma pentru achiziţionarea acelei jucării.Când începe educaţia financiară

Cum şi când începem să le facem copiilor „educaţia financiară“? Când devin ei receptivi la acest subiect?

Psihologii sunt de părere că „nu există o vârstă anume la care cei mici ar trebui să fie familiarizaţi cu valoarea banilor,însă este important ca părinţii să le explice lucrurile cele mai accesibile“.

Banii de buzunar,testul suprem

Conform rezultatelor sondajului „Bani de buzunar“,comandat de compania de colectare a creanţelor KRUK International,majoritatea copiilor români (56,82%) primesc bani de buzunar de la părinţi,în fiecare săptămână.

Peste jumătate dintre ei au lunar cel mult 50 de lei,ca bani de buzunar.

Copiii români obişnuiesc să cheltuiască banii de buzunar pe care îi primesc de la părinţi fie ieşind în oraş cu prietenii (27,15%),fie cumpărându-şi gadgeturi,dispozitive IT,softuri sau electronice (8,83%),fie pe altceva (30,42%). Doar 33,31% din ei îi economisesc.

În cadrul programului educaţional „Bani de buzunar“,derulat cu sprijinul companiei KRUK International,peste 1.200 de elevi de gimnaziu şi de liceu din toată ţara au învăţat cum se gestionează un buget familial,care sunt cheltuielile unei familii şi plăţile prioritare.

Astfel,prin exerciţii simple interactive,copiii au aflat şi conştientizat ce cheltuieli se fac lunar în familia lor.

3 sfaturi pracţice pentru părinţi

Învăţaţi când să ziceţi „Nu”. Un simplu „Nu” face mai mult decât o mie de cuvinte.

Când cel mic pune întrebări şi cere argumente,este momentul să-i explicaţi situaţia financiară,fără să vă victimizaţi,deoarece copilul este deosebit de empatic la problemele familiei sale.

Cei mici învaţă,prin observaţie,de la modelele lor. Ei ştiu totul despre situaţia din familie şi reţin ce le spun adulţii.

Starea reală de fapt a bugetului familial este cea mai bună cale de a-i familiariza pe copii cu problemele financiare ale părinţilor.

Mai multe