Căi amuzante să instalezi disciplina
Crezi că nu se poate să ai copii cuminţi fără să strigi la ei sau fără să-i pedepseşti? Ei bine, chiar este posibil!
Şi prichindeii tăi de câţiva anişori se dau în vânt după jocuri,nu? Şi respectă cu sfinţenie regulile tuturor joculeţelor,în timp ce acelea pe care vrei tu să le impui nu se lipesc de ei nicicum?
Atunci ar fi mai bine să le faci educaţie folosind jocuri pe cât de simplu de aplicat pentru tine,pe atât de distractive pentru ei. În cele ce urmează,găseşti câteva idei de jocuri pentru cele mai frecvente probleme de educaţie a celor mici.
Învaţă jucându-se
Cei mici acceptă cu greu să-şi împartă jucăriile cu alţi copii. Uite un joculeţ care-i învaţă pe ai tăi să fie ceva mai darnici!
Aşază-i în cerc,alege o jucărie care nu este favorita niciunuia dintre pici şi spune-le că fiecare se poate juca pe rând cu ea.
Pentru a o cere,trebuie să spună:„Pot să mă joc şi eu acum,te rog? Mulţumesc!“. După ce jucăria a trecut pe la fiecare,repetă cu una dintre favoritele lor.
Problema 1:Nu te ascultă
Este gata să treacă strada când semaforul arată roşu sau tocmai se întinde să ia cuţitul de bucătărie cel bine ascuţit,ignorându-ţi strigătele.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat ceva asemănător şi cei mici nu reacţionau în niciun fel la interdicţia de a traversa sau la regulile din bucătărie.
Soluţia:Jocul de-a «îngheţul»
La vârsta de doi-trei ani,jocul este cel mai plăcut mod de a învăţa pentru copii. Iată unul! Ascultă muzică şi dansează împreună cu cei mici.
La un moment dat,le spui „Îngheaţă!” şi vă opriţi din dans exact în poziţia în care sunteţi. După ce repetaţi acest joc de mai multe ori,încercaţi să-l jucaţi şi altfel:fără muzică.
O să arătaţi ciudat şi amuzant totodată,dar în acest fel îi obişnuieşti să asculte porunca „Îngheaţă!” şi atunci când nu este muzică deloc,ba chiar şi când nudansează.
Aşa că data viitoare când este pe cale să facă o trăsnaie,ai putea să foloseşti cuvântul magic şi-l va asocia imediat cu jocul,oprindu-se pe dată din ceea ce făcea.
Problema 2:După ei,potopul
Poate nu mai este o noutate pentru tine că o foarte mare parte dintre lucrurile care ajung în mânuţele celor mici se strică pe dată,dar ce te faci când nu este vorba despre jucăriile lor,ci despre nişte obiecte de valoare?
Îmi aduc aminte că fetiţa unei prietene a spart cam jumătate dintr-un set vechi de păhăruţe aurite ale unei cunoştinţe.
Mai ştii filmul „E.T. estraterestrul”? Fii sigură că-l ştiu şi copiii tăi de câţiva anişori,apoi pregăteşte-i pentru următorul joc:atunci când mergeţi într-o vizită,aminteşte-le de momentul în care E.T. i-a vindecat degetul lui Elliot,atingându-l cu blândeţe cu propriul deget.
Arată-le apoi care sunt lucrurile fragile din camera unde sunteţi primiţi,spune-le că ele au nevoie de o atingere delicată,precum a lui E.T., şi imitaţi-l pe extraterestru.
Repetaţi jocul şi acasă,alegând împreună obiectele fragile ce trebuie atinse cu delicateţe.
Problema 3:Nu-i poţi opri din hârjoneală
Dacă eşti mama unui băieţel,ştii prea bine cum este atunci când se întâlneşte cu alţi băieţei. Nu-i mai opreşti din zbenguială şi din a-şi face tot soiul de glumiţe.
N-ar fi nimic rău dacă nu le-ar face şi într-un loc public,de pildă într-un muzeu.
Înainte de a intra cu ei în muzeu,propune-le să-şi pună în buzunare prostioarele pe care vor să le facă. Din când în când,prefă-te că le cauţi prin buzunarele lor.
Sigur că sinceritatea este o calitate pe care am fi mândre s-o aibă şi copiii noştri. Totuşi,numai mândră nu poţi fi când la petrecerea aniversară nu se sfiesc să spună în gura mare ce daruri n-au fost pe placul lor.
Soluţia:«Caută ceva bun în orice!»
Înainte de petrecere,adunaţi lucruri uzate din casă,împachetaţi-le în hârtie de ziar şi oferiţi-vi-le între voi,prefăcându-vă că sunt daruri adevărate.
După aceea,deschideţi „cadourile” primite şi spuneţi ceva frumos despre fiecare. Nu uita să-i îndemni să continue jocul la petrecere când va veni timpul să desfacă darurile.
Dacă pot vedea o parte bună a unor obiecte folosite,sigur vor găsi şi pentru unele noi.
Sfat
Când mergeţi în vizită,jocul de-a E.T. salvează multe dintre obiectele pe care le poate strica în joacă.