Calendarul dezvoltării limbajului la bebeluş

16 aprilie 2015   Parenting

În primul an de viaţă, organismul bebeluşului tău se dezvoltă uimitor de repede - şi, odată cu el, se dezvoltă şi limbajul.

Prima lună:limbajul nonverbal

La început,copilaşuldoarme şi plânge cât cuprinde. Apoi,pe faţa bebeluşului tău înmugureşte primul zâmbet. Tu îl alinţi şi-i vorbeşti,iar mititelul dă frenetic din mâini şi din picioruşe. Comunicaţi,deci,chiar dacă bebeluşul lasă expresiile feţei sau ale corpului să suplinească lipsa limbajului. Şi plânsul e o formă de limbaj nonverbal – cu ajutorul lui,micuţul îţi dă de ştire că îi e foame,că-l doare ceva sau că e supărat.

Primele luni:sunete nearticulate

E vârsta la care bebeluşultău începe să râdă. Din ce în ce mai mult râde la stimuli externi-cum ar fi feţele adulţilor. La 3 luni apare ceea ce specialiştii numesc „lalaţiunea”. Aceasta constă în emiterea unor sunete cu componenţă preponderent vocalică. Consoanele apar mai târziu şi vor fi folosite în funcţie de dificultatea pe care o presupun în cadrul rostirii.  La 4 luni,bebeluşul ridică mânuţele,ca să-l iei în braţe,la 6 luni ştie să facă „pa”. Copilul înţelege ce-i spui cu mult înainte de a pronunţa primul cuvânt.

1 an:primul „mama”

La 9 luni,copilul începe deja să emită silabe diferenţiate,pe care le preia prin imitaţie şi le perfecţionează folosindu-se de feedbackul auditiv. La 1 an,vei auzi primul cuvânt pe care copilul tău îl rosteşte Pe la vârsta de un an şi jumătate apar şi primele propoziţii. Copilul va folosi la început substantive şi adjective şi mai apoi verbe. La 2 ani propoziţiile se complică şi devin mai elaborate.

Mai multe