Când alţi părinţi îşi laudă excesiv copiii

16 iulie 2014   Parenting

Deseori, acolo unde copiii învaţă împreună, părinţii tind să între într-o competiţie: cine are cel mai bun copil?

Cine sunt părinţii care îşi laudă excesiv copii?

Unii părinţi privesc experienţă de creştere şi educare a copilului ca pe un proiect de a cărui reuşită sunt responsabili. Aceştia din urmă privesc succesul copilului ca pe o prelungire sau o dovadă a propriului succes.  Pe de altă parte,autodezvaluirea – a vorbi celorlalţi despre sine sau despre propriile realizări şi,în cazul părinţilor,despre realizările copiilor – răspunde unei nevoi normale a oamenilor,aducându-le satisfacţie.

Cum reacţionezi când alţi părinţi îşi laudă în mod exagerat copiii:

1. Atunci când un alt părinte începe să îşi laude copilul,permite-i să facă asta,dar fără a-l încuraja.  Nu adresa întrebări suplimentare şi evita să faci o comparaţie explicită folosindu-te de ceea ce a reuşit şi copilul tău să facă.

2. Evita să intri într-o dispută verbală asupra realizărilor copiilor. În astfel de situaţii,niciun părinte nu îl ascultă pe celălalt,ci se concentrează doar asupra a ceea ce spune el însuşi. Aşa că,dacă îl auzi pe celălalt părinte spunând cât de repede a învăţat să citească deja copilul lui de 5 ani,rezistă tentaţiei de a povesti la rândul tău cum prichindelul tău face deja adunări cu numere până la 10.

Citeşte continuarea articolului peSuntParinte.ro

Mai multe