Cât contează azi cei 7 ani de acasă
Pentru cei mai mulţi dintre noi, expresia „cei 7 ani de-acasă“ este sinonimă cu un set de reguli de politeţe şi de principii de viaţă esenţiale, pe care copilul le deprinde la o vârstă fragedă, în sânul familiei, şi care îl ajută pe adultul de mai târziu să se integreze în viaţa socială.
Un copil care are cei şapte ani de-acasă va ajunge adultul responsabil,educat,politicos,care ştie să spună „mulţumesc“ şi care are o conduită bună în orice situaţie,atât în societate,cât şi în viaţa particulară. Copilul îşi însuşeşte acest set de reguli încă din fragedă pruncie,prin exemple şi argumente clare. Nu uita însă că purtarea copilului tău,definită uneori ca obraznică sau nepoliticoasă,nu este întotdeauna un lucru intenţionat. Uneori,cei mici pur şi simplu nu îşi dau seama că nu este bine să întrerupă două persoane care discută,că nu este frumos să se scobească în nas atunci când se află la şcoală sau că nu e un semn de bună creştere când comentează cu voce tare defectele fizice ale unei persoane.
Tu îi dai exemplul
Încă din primii ani de viaţă,cel mic poate învăţa cu ajutorul tău ce înseamnă noţiunea de respect,mai ales dacă îl înveţi să folosească des cuvinte precum „te rog“,„mulţumesc“,„bună ziua“,„mă scuzaţi“. Nu uita că tu îi dai prima exemplul. Învăţându-l bunele maniere,când va creşte,toate aceste lucruri de bun-simţ i se vor părea normale şi îi vor completa personalitatea. Ştii şi tu deja că politeţea se învaţă treptat,tocmai de aceea e important să îi explici copilului tău de ce trebuie să fie respectuos:respectându-i pe alţii va fi,la rândul său,respectat.
Paşi mici pentru a deveni om mare
Tot în primii şapte ani de viaţă,îi poţi oferi celui mic câteva pilde despre ce înseamnă recunoştinţa,începând cu un simplu „mulţumesc“ adresat bunicilor sau rudelor pentru cadourile pe care le-a primit de ziua lui de naştere şi până la mici gesturi de apreciere pentru colegii de la grădiniţă sau copiii cu care se joacă în parc. Învaţă-l să fie deschis,să aibă o atitudine plăcută şi să îşi exprime recunoştinţa faţă persoanele care l-au ajutat într-o anumită situaţie.
Bunele maniere sunt cartea lui de vizită
Chiar dacă nu înţelege imediat de ce trebuie să spună tot timpul „te rog“ sau „mulţumesc“,ori să salute şi să răspundă la salut,pe măsură ce va creşte,odorul tău îşi va da singur seama că bunele maniere îl ajută pe termen lung să relaţioneze şi să socializeze mai bine cu cei din jur. Ba chiar va atrage admiraţia celorlalţi dacă ştie cum să se comporte corect atunci când merge în vizită sau te însoţeşte la un eveniment important. Spune-i că bunele maniere nu sunt doar pentru zile mari,ci sunt importante în viaţa de zi cu zi,în orice situaţie.
Politeţea se învaţă şi la masă
Regulile de politeţe pe care cel mic trebuie să le stăpânească sunt legate inclusiv de mesele în familie. În aceste momente,trebuie să îi explici că nu este frumos să stea cu coatele pe masă,pentru a nu-i deranja pe cei de lângă el,că nu este o privelişte prea plăcută atunci când mănâncă cu gura deschisă,că nu este politicos să se joace cu alimentele şi să le arunce în toate direcţiile şi că nu e nevoie să bată cu tacâmurile de nerăbdare,oricât de foame i-ar fi în acea clipă.
SFATUL SPECIALISTULUI
Luciana Grosu
Psiholog educaţional,organizator de creative pentru copii,0740.356.958
Un copil care este educat frumos şi cu grijă va şti cum să se poarte la şcoală,cum să se prezinte la interviul pentru un loc de muncă,cum să-şi facă prieteni şi cum să şi-i menţină. Aşadar,cei şapte ani de-acasă reprezintă şi abilităţile minime de socializare,care ajută un adult să se integreze şi să fie acceptat. Chiar dacă manierele nu mai sunt atât de rigide ca pe vremea bunicilor,e foarte important ca micuţul să ştie cum să vorbească şi să fie capabil să înţeleagă regulile nescrise dintr-un anumit grup sau dintr-o anumită comunitate. Bineînţeles,în cei şapte ani de-acasă intră şi o componentă de altruism,adică cel mic să arate că îi pasă de ceilalţi,că ştie să asculte ce spune cineva,că e gata să sară în ajutor atunci când este rugat. Nu este vorba numai de etichetă,de cum să se îmbrace,să mănânce şi să se poarte în anumite situaţii. Copilul trebuie să fie capabil să arate că celălalt este important pentru el,că are valoare ca om.