Cât îl laşi la televizor
Televizorul îi fascinează pe copii de la cele mai fragede vârste, iar ei şi-ar petrece ore în şir în faţa micului ecran. Aşa au parte de clipe relaxare, însă obiceiul acesta se poate transforma numaidecât în dependenţă. Iar tu trebuie să eviţi asta.
Recunoşti cu siguranţă tabloul:stă pe canapea,are privirea fixă spre ecran,îţi răspunde monosilabic la orice întrebare,îţi zice că a mâncat,deşi farfuria cu mâncare e neatinsă. E mirajul televizorului. De aceea,privitul cutiei colorate,cu filme şi desene animate,e musai să aibă o măsură.
Nu mai mult de două ore pe zi
Potrivit profesorului Dimitri Christakis,de la Universitatea din Washington,Statele Unite ale Americii,este ideal ca un copil să nu se uite la televizor până la vârsta de trei ani.
Oamenii de ştiinţă spun că în primii trei ani de viaţă,pentru a se dezvolta sănătos,micuţii trebuie să observe lumea din jur,să înveţe să se joace,să comunice. Iar timpul petrecut în faţa televizorului îi privează de acest lucru.
Televizorul îi împiedică să se concentreze
În urma unor studii,oamenii de ştiinţă au constatat că micuţii care s-au uitat la televizor în primii ani de viaţă au avut note mai mici la teste şi au avut şi probleme de concentrare la şcoală. Şi între 4 şi 14 ani,abuzul de televizor,mai ales seara,are un efect negativ asupra copiilor,pentru că le poate perturba somnul şi puterea de concentrare.
De aceea riscul de a lua o notă mai mică la şcoală este mai mare. Pentru ca astfel de efecte nocive să nu fie resimţite,este indicat ca un copil să nu petreacă mai mult de două ore pe zi în faţa micului ecran.
Mai citeşte şi:
Este bine să-l laşi la televizor?
Ce emisiuni să alegi
Cât stă în faţatelevizorului,este normal ca puştiul tău să şi înveţe ceva. Astfel,optează pentru emisiuni despre animale şi plante,pentru emisiuni în care învaţă să construiască diverse lucruri. Iar când vine vorba de relaxare,un episod-două din desenele animate preferate este binevenit.
Evită canalele cu filme în care apar scene de violenţă,căci l-ar putea traumatiza. Poate visa urât,va deveni agitat ori nu va mai dori să doarmă singur.
Nu-i lăsa nesupravegheaţi
Cel mai bine este să vă uitaţi împreună,să-i explici când nu înţelege ceva,ca totul să fie constructiv. Ţine minte că televizorul nu este nici doică,nici prieten,nici părinte pentru cel mic.
Aşa că nu face greşeala să pui un televizor în camera lui. Asta pentru că,în loc să doarmă,să citească sau să-şi facă temele,va prefera să butoneze telecomanda.
Televizorul îi predispune la obezitate
Medicii mai trag un semnal de alarmă şi spun că uitatul ore în şir la televizor are şi un alt efect negativ:obezitatea. Copiii nu mai fac deloc mişcare. Mai mult,cum privitul la televizor merge de minune cu o gustare,ei tindă să mănânce mai mult. De la dulciuri,până la chipsuri şi popcorn.
Îi afectează şi zgomotul de fundal al televizorului
Ştiai că şi dacă ţii televizorul aprins,fără ca micuţul să se uite,e nociv? Oamenii de ştiinţă americani spun că zgomotul de fundal le afectează dezvoltarea limbajului.
Acest lucru se întâmplă pentru că părinţii vorbesc mult mai puţin cu cei mici când televizorul este deschis. De aceea,este indicat ca părinţii să nu se lase acaparaţi de televizor şi să discute mai mult cu copiii.