Cât timp îl laşi în faţa televizorului

5 februarie 2018   Parenting

Când ai un copil mic, distragerea atenţiei acestuia cu o tabletă sau cu privitul la televizor e cel mai la îndemână lucru la care un părinte apelează. Copiii sunt astfel fascinaţi de micile şi marile ecrane, iar mama şi tatăl au parte de câteva momente de linişte.

Timpul petrecut în faţa televizorului este însă extrem de nociv, mai ales pentru copiii mici.

Specialiştii în psihologie infantilă ne spun că părinţii trebuie să aibă mare grijă atunci când îşi lasă copiii în faţa televizoarelor, mai ales dacă aceştia sunt foarte mici.

Sunt multe aptitudini de socializare pe care preşcolarii trebuie să le înveţe, care implică interacţiune socială, iar acestea nu pot fi dobândite atunci când cei mici petrec timp în faţa unui ecran.

De aceea, este recomandat ca preşcolarii să nu petreacă mai mult de 1-2 ore pe zi în faţa unui ecran.

Consecinţele timpului petrecut de copii în faţa televizorului

Mai mult de 2 ore pe zi petrecute în faţa televizorului sau calculatorului duc la o serie de consecinţe în dezvoltarea emoţională şi comportamentală a copiilor. Printre acestea se numără:

-întârzieri în dezvoltarea limbajului.

-probleme la şcoală.

-obezitate.

-probleme cu somnul.

Deşi recomandările specialiştilor sunt ca un copil să nu stea mai mult de două ore pe zi în faţa oricărui ecran, de computer sau televizor, se pare că timpul petrecut de copii depăşeşte considerabil acest interval.

Un studiu arată că mai mult de 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani au televizoare în camerele lor.

De asemenea, timpul petrecut în faţa ecranelor le influenţează şi socializarea. De exemplu, un copil sau adolescent care petrece mult timp în faţa tabletei şi telefonului va fi mai retras şi va avea mai puţini prieteni.

În schimb, existenţa unui singur televizor într-o locuinţă reuşeşte să-i apropie pe membri familiei.

Sursa foto: thestar.com

Mai multe