Câte operaţii de cezariană poate face, de fapt, o femeie
Numărul femeilor care optează să nască prin cezariană este din ce în ce mai mare. Însă când este recomandat, care sunt riscurile şi câte operaţii de cezariană poate face, de fapt, o femeie?
România se situează pe locul trei în Europa la numărul de cezariene, cu un procent de 36,9% din numărul total de naşteri, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe”.
Uneori, cezariana este o procedura mai sigură atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău decât naşterea vaginală. Medicul poate recomandă cezariană în următoarele situaţii:
- Travaliul nu progresează. Această condiţie este una din cele mai frecvente indicaţii ale operaţiei cezariane.
- Copilul nu primeşte suficient oxigen. Dacă medicul este preocupat de cantitatea de oxigen pe care o primeşte copilul sau dacă au apărut modificări ale bătăilor cordului fetal, operaţia de cezariană ar putea fi cea mai bună opţiune de naştere.
- Copilul se află într-o poziţie anormală.
- Dacă ai gemeni sau sarcina multiplă cu trei sau mai mulţi feţi.
- Există o problemă la nivelul placentei.
- Există o problema la nivelul cordonului ombilical.
- Ai o problema de sănătate
- Copilul are o problema de sănătate. Uneori, operaţia cezariană este mai sigură atunci când copilul are o malformaţie congenitală, că de exemplu o acumulare în exces de lichid cefalorahidian la nivelul creierului (hidrocefalie).
- Ai avut anterior o operaţie cezariană. În funcţie de tipul inciziei uterine şi de alţi factori, frecvent este posibil să se încerce o naştere vaginală după cezariană. Totuşi, în anumite cazuri, medicul va alege să naşti tot prin cezariană.
Existp însă şi părţi negative în ceea ce priveşte operaţia de cezariană. Pentru că este o intervenţie chirurgicală, există un risc crescut de hemoragie. Secreţia laptelui poate fi întârziată, iar perioada de recuperare este mult mai mare.
Operaţia necesită îngrijire atentă, de aceea, acasă, este posibil ca femeia să aibă nevoie de ajutor suplimentar. Riscurile de deces sunt de 3 ori mai mari în timpul naşterii prin cezariană, din cauza cheagurilor de sânge, a infecţiilor şi a complicaţiilor de la anestezie. Citeşte mai mult aici despre diferenţele dintre naşterea naturală şi cea prin cezariană.
Câte operaţii de cezariană poate face o femeie
Trebuie să ştiţi că odată ce aţi trecut printr-o operaţie de cezariană, este mult mai riscant să aveţi o naştere vaginală. Deşi nu există un număr stabilit de cezariene, pe care organismul femeii le poate gestiona, riscurile cresc dramatic după trei.
„În mod normal, una sau două operaţii de cezariană nu prezintă niciun risc semnificativ pentru mamă sau pentru copil. Dar odată ce femeile încep să aibă trei sau mai multe cezariene, apare un risc semnificativ pentru complicaţii”, a spus dr. Marra Francis pentru parents.com
Surse: reginamaria.ro, totuldespremame.ro