Cauzele avortului spontan şi cum îl putem preveni

27 ianuarie 2017   Parenting

Avortul spontan este cea mai des întâlnită complicaţie a sarcinii. Se estimează că aproximativ 70% din sarcini eşuează prin faptul că embrionii nu ajung să obţină viabilitatea, iar din aceştia, 50% sunt pierduţi chiar înainte de prima întârziere a menstrei.

Multe dintre sarcinile pierdute nu sunt evidenţiate clinic,iar printre cauzele avortului precoce (în trimestrul I) se află:factori fetali (anomaliile cromozomiale) sau materni,precum:boli imunologice,endocrine,cornice consumptive,infecţii,anomalii uterine congenitale sau dobândite,îmbătrânirea gameţilor,traumatisme fizice,intervenţii chirurgicale în timpul sarcinii etc. 

Poate fi şi vina taţilor

Există şi factori paterni,cum ar fi anomalii cromozomiale ale spermatozoizilor. Principalii factori favorizanţi ai avortului spontan sunt:obiceiurile alimentare şi factorii de mediu extern,malnutriţia,alimentaţia dezechilibrată,consumul de alcool,cafea (consumul a mai mult de patru ceşti pe zi),fumatul (mai mult de 14 ţigări pe zi). Importante de menţionat sunt şi situaţii precum:expunerea la radiaţii sau substanţe toxice,traume psihice,efort fizic,contactul sexual (în special când pacienta a avut deja o ameninţare de avort) sau vârsta mamei (peste 35 ani sau sub 16 ani).

Simptome îngrijorătoare

Ameninţarea de avort este etapa premergătoare a avortului spontan. În această etapă,dacă se intervine terapeutic,poate fi prevenit avortul. În primul trimestru de sarcină,ameninţarea de avort se manifestă prin sângerare pe cale vaginală însoţită sau nu de dureri colicative în etajul abdominal inferior. 

Mai multe