Ce alimente îţi fac copilul deştept?

10 ianuarie 2012   Parenting

În primii trei ani de viata, evoluţia copilului cunoaşte cel mai rapid ritm de dezvoltare; el creşte de 2 ori în înălţime şi de 5 ori în greutate faţă de dimensiunile avute la naştere. În plus, pentru a deveni un junior sănătos şi isteţ, el are nevoie de 3 ori mai multă energie şi de 10 ori mai mulţi nutrienţi precum fier, vitamine, acizi graşi esenţiali sau calciu decât un adult, raportat la dimensiunile sale.

Cele mai dificile alegeri pe care trebuie să le facă un părinte în această perioadă se referă la alimentaţia micuţului. Iată care sunt elementele de care proaspeţii sau viitorii părinţi vor ţine seama pentru a asigura o creştere armonioasă:

Alăptarea,cheia sănătăţii bebeluşului tău

Laptele matern este alimentul ideal pentru creşterea sănătoasă a bebeluşului,având o compoziţie unică şi personalizată,ce corespunde tuturor cerinţelor nutriţionale ale sugarului.După primele şase luni,micuţii devin tot mai activi şi consumă tot mai multă energie,astfel că este necesar să seîinceapă diversificarea  pentru a face faţă nevoilor nutriţionale în creştere. Milupa sprijina recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a continua alăptarea cât mai mult posibil şi dupp vârsta de 6 luni,în paralel cu introducerea alimentaţiei diversificate.

Ce formulă de lapte alegi

Şi dupa începerea diversificării,părinţii vor ţine seama că bebeluşul nu este un mini adult,ci are nevoi speciale,mai ales atunci când este vorba de alimentaţie. Sistemul digestiv al unui copil mic este incomplet dezvoltat,iar alimentaţia potrivită susţine o dezvoltare armonioasă. Bazele organismului său se pun în această perioadă,de aceea,pentru a te asigura că va creşte sănătos,este important să îi asiguri toţi nutrienţii esenţiali şi să alegi o formulă de lapte care-i acoperă toate nevoile nutriţionale. Formulele de lapte de creştere Milumil Junior conţin:

-VitaFier,combinaţie de vitamina C si Fier,importanţă în dezvoltarea creierului şi pentru formarea globulelor roşii (Vitamina C intensifică absorbţia fierului)

-Calciu şi Vitamina D,pentru a susţine dezvoltarea sistemului osos

-Au un nivel echilibrat de proteine,pentru a contribui la o dezvoltare armonioasă fără a supraîncarca sistemul digestiv şi rinichii micuţilor

-Sunt special adaptate fiecarei etape de dezvoltare a copiilor contribuind la asigurarea vitaminelorşimineralelorde care are nevoie pentru a preveni deficienţele nutriţionale ce pot apărea în perioadele de creştere rapidă.

Ce vitamine îi dai

  • vitamina A  cu rol în menţinerea acuităţii vizuale,sănătatea pielii şi mucoaselor,apărare împotriva infecţiilor
  • vitamina Ccu rol antioxidant,rol în imunitate şi pentru absorbţia fierului în organism
  • calciu:copiii mai mici şi bebeluşii cu deficit de calciu şi vitamina D (care ajuta absorbţia calciului) sunt supuşi riscului apariţiei rahitismului. Rahitismul este o boală care înmoaie oasele şi poate cauza picioare strâmbe,creştere înceată şi uneori dureri musculare.
  • fierul– are un rol important în producerea hemoglobinei care asigură transportul oxigenului în corp. Deficienţa de fier duce la anemie,afectând performanţa fizică şi cognitivă a copilului. Câteva dintre simptomele anemiei sunt:oboseală,lipsă a energiei,dureri de cap,tulburări de somn,lipsa apetitului,paloare,rezistenţă redusă la infecţii,tulburări de memorie,fragilitate a unghiilor. Bebeluşii născuţi la termen se nasc cu rezerve de fier pentru primele şase luni de viaţă. Laptele matern are o concentraţie mică de fier,dar care se absoarbe aproape în totalitate si astfel acopera nevoile sugarului. După această vârstă,copilul va trebui să îşi asigure necesarul de fier şi din alimentaţia diversificata. Însă,la doar 6 luni,nu este uşor pentru bebeluşi să mănânce cantităţi mari de alimente bogate în fier si vitamine. De aceea,daca aţi încheiat perioada de alăptare,se recomandă folosirea unei formule de lapte îmbogăţită cu fier. O formulă de lapte îmbogăţită cu fier conţine între 1 mg  şi 1,7 mg/100 ml de fier (doza zilnica recomandata de fier pentru copiii mici de 1-3 ani este de 7 mg /zi).

„ În România,unul din doi copii are deficit de fier la vârsta de 1 an*. Fierul este esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor. De aceea,pentru copiii care nu mai sunt alăptaţi,se recomandă o formulă de lapte îmbogăţită cu fier" recomandă prof. dr. Marin Burlea,preşedintele Societăţii Române de pediatrie.

Mai multe